Progrese fără precedent în cooperarea UE-NATO
Parteneriatul strategic dintre UE și NATO a cunoscut o consolidare fără precedent în ultimii 5 ani, se arată în ultimul raport privind implementarea unui set de măsuri agreate de Consiliile UE și NATO în 2016 și 2017.
Cătălin Gomboș, 07.06.2021, 08:30
Cooperarea UE – NATO datează de aproximativ 20 de ani, însă un moment-cheie s-a înregistrat în iulie 2016, când părțile au adoptat declarația de la Varșovia, prin care au convenit să aprofundeze parteneriatul strategic. Urmarea a fost adoptarea unui set de 42 de propuneri la Consiliile UE și NATO din același an și 32 de propuneri suplimentare la Consiliile din 2017. Progresele urmau să fie monitorizate cu ajutorul unor rapoarte anuale, cel mai recent dintre acestea – al șaselea – fiind prezentat la începutul lui iunie.
Una dintre principalele preocupări comune, menționate încă din Declarația de la Varșovia, o reprezintă amenințările hibride. Atât UE cât și NATO au structuri specializate pentru monitorizarea acestui tip de amenințări, care cooperează inclusiv prin schimb direct de experiență; în plus, 30 de state membre UE și aliați NATO fac parte din Centrul European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride. Tot legat de amenințări hibride, s-a consolidat cooperarea în domenii ca antiterorismul, schimbul de informații, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă sau răspunsul la criză.
Parteneriatul UE – NATO vizează și cooperarea operațională, inclusiv în domeniul maritim, unde principalele zone de interes sunt în prezent Marea Mediterană și Marea Egee, folosite ca rute pentru trafic și migrație.
O amenințare care s-a amplificat în ultimul an, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus, este cea a atacurilor cibernetice. Cooperarea în acest domeniu se face prin exerciții comune, programe de pregătire și schimburi de concepte și doctrine.
Cel de-al șaselea raport cu privire la măsurile agreate de Consiliile UE și NATO mai notează progrese în ceea ce privește consolidarea capacității de apărare și coordonarea eforturilor internaționale în contextul în care inițiativele europene în domeniul apărării încep să prindă contur. Pe viitor, urmează și organizarea în comun a unor exerciții militare și se are în vedere aprofundarea colaborării în ceea ce privește industriile de apărare și cercetarea militară. Implementarea completă a celor 74 de propuneri va mai dura, însă, dat fiind că este vorba de un proces pe termen lung.