Programul Erasmus, în atenţia miniştrilor europeni ai Tineretului
Viena a găzduit săptămâna trecută o întâlnire informală a miniştrilor europeni ai Tineretului, în cadrul căreia s-a discutat despre viitorul Strategiei post 2018 a Uniunii Europene privind tineretul şi evoluţia programului Erasmus+.
Arina Petrovici-Matei, 11.09.2018, 11:26
Viena a găzduit săptămâna trecută o întâlnire informală a miniştrilor europeni ai Tineretului, în cadrul căreia s-a discutat despre viitorul Strategiei post 2018 a Uniunii Europene privind tineretul şi evoluţia programului Erasmus+.
Erasmus+ este programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2014-2021 . Educația, formarea, tineretul și sportul pot avea o contribuție majoră la abordarea schimbărilor socio-economice, principalele provocări cu care Europa se va confrunta până la sfârșitul deceniului, și la punerea în aplicare a agendei de politici europene pentru creștere economică, locuri de muncă, echitate și incluziune socială – a afirmat comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, prezent la reuniunea de la Viena: Investiţia în oameni tineri şi acordarea cât mai multor oportunităţi pentru aceştia va ajuta la formarea unei Europe mai puternice şi mai unite şi se află în topul priorităţilor de pe agenda Uniunii Europene. De aceea, sunt bucuros să fiu astăzi la Viena, pentru a discuta cu miniştrii Tineretului, dar şi cu o mulţime de oameni tineri, cum putem face şi mai multe lucruri pentru a traduce acest obiectiv în realitate.
Comisarul european Tibor Navracsics a făcut şi câteva precizări referitoare la bugetul programului Erasmus după 2020:
Ne propunem să dublăm bugetul la 30 de miliarde de euro în următorii 7 ani. Acest lucru ne va permite să oferim experienţa Erasmus la 12 milioane de oameni – de trei ori mai mulţi decât am putut în cadrul financiar actual. Erasmus este cea mai mare poveste de succes a Uniunii Europene, iar programul a îmbunătăţit viaţa mai multor milioane de oameni cărora le-a dat posibilitatea de a învăţa în străinătate, de a-şi face noi prieteni şi de a experimenta cum e să fii european.
Erasmus+ este conceput cu scopul de a sprijini eforturile țărilor participante la program de a utiliza în mod eficient talentul și capitalul social al Europei, într-o perspectivă a învățării pe tot parcursul vieții prin corelarea sprijinului acordat învățării formale, non-formale și informale în educație şi formare. De asemenea, programul îmbunătățește posibilitățile de cooperare și de mobilitate cu țările partenere, în special în învățământul superior.
Combaterea nivelului în creștere al șomajului – mai ales în rândul tinerilor – a devenit una dintre cele mai urgente sarcini pentru guvernele europene. Prea mulți tineri abandonează școala prematur, riscând astfel să devină șomeri și marginalizați social. Același risc îi amenință pe mulți dintre adulții slab calificați.
Nu în ultimul rând, Europa are nevoie de societăți mai unite și incluzive care să permită cetățenilor să joace un rol activ în viața democratică. Erasmus+ este un instrument important pentru promovarea incluziunii persoanelor provenind din medii defavorizate, în special a migranților nou sosiți.