Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2022
Comisia Europeană şi-a adoptat programul de lucru pentru anul 2022. Documentul stabilește următoarele etape ale agendei către o Europă post-COVID-19 mai verde, mai echitabilă, mai digitală și mai rezilientă.
Laurențiu Văduva, 26.10.2021, 07:53
Programul de lucru al Comisiei pentru anul viitor conține 42 de noi inițiative, care au în vedere cele șase obiective principale menționate în Orientările politice ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Iată câteva din acţiunile propuse:
La capitolul Pactului Verde European, Comisia va continua să facă din Europa primul continent neutru din punctul de vedere climatic până în 2050. Va fi propus un cadru de reglementare pentru certificarea absorbțiilor de carbon; vor fi luate măsuri suplimentare pentru transporturile nepoluante, vor apărea noi norme privind pesticidele și va fi promovată economia circulară. Obligațiunile verzi vor juca un rol din ce în ce mai important.
La capitolul digital, Comisia își va continua acţiunile pentru transformarea digitală a Uniunii Europene până în 2030. A fost propusă o nouă perspectivă asupra politicii în domeniul concurenței și va fi prezentat un instrument pentru situații de urgență al pieței unice pentru a preveni perturbările viitoare.
Pentru soluţionarea problemei alimentării cu semiconductori, va fi adoptat « Actul european privind cipurile ».
În plus, Comisia va propune un « Act european privind reziliența cibernetică », pentru a stabili standarde comune de securitate cibernetică și va începe să construiască un sistem global de comunicații securizate. Va fi facilitată asimilarea competențelor digitale în școli.
La capitolul formării unei economii în serviciul cetățenilor, Comisia va continua adoptarea de măsuri pentru asigurarea de locuri de muncă de calitate, condiții de muncă echitabile și un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.
La capitolul relaţiilor internaţionale, Comisia va continua să consolideze statutul unic al Uniunii de lider mondial. Anul viitor va fi prezentată o nouă strategie, intitulată Portalul mondial, pentru a construi în întreaga lume parteneriate de stimulare a comerțului și investițiilor. Până la sfârșitul acestui an, va fi prezentată o nouă Declarație comună UE-NATO şi vor fi accelerate lucrările pentru construirea Uniunii Europene a Apărării.
La capitolul promovării modului de viață european, Comisia va lansa o nouă inițiativă care să îi ajute pe tinerii defavorizați să dobândească experiență profesională şi să îşi găsească locuri de muncă de calitate. Comisia va prezenta, de asemenea, o strategie pentru universități și – în urma experienţelor desprinse din pandemie – va prezenta şi o strategie europeană privind serviciile de îngrijire. Executivul European va garanta accesul la medicamente de înaltă calitate și va întări acțiunile de supraveghere și diagnosticare precoce a cancerului.