Program UE de 4,2 miliarde de euro pentru piața unică
Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde regulamentului pentru instituirea Programului de 4,2 miliarde de euro pentru piața unică a Uniunii în următorii șapte ani.
Gabriela Mitrovici, 14.04.2021, 09:22
Consiliul a adoptat ieri în primă lectură poziția sa cu privire la propunerea de regulament de instituire a Programului privind piața unică al UE pentru perioada 2021-2027. Această poziție este urmarea unui acord la care s-a ajuns în decembrie anul trecut cu Parlamentul European care pregătește terenul pentru adoptarea rapidă în a doua lectură a proiectului de regulament.
Pedro Siza Vieira, ministrul portughez al economiei și tranziției digitale a explicat că Piața unică reprezintă coloana vertebrală a economiei noastre, iar prin noul program se va asigura că aceasta funcționează în mod corespunzător atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori și că va continua să promoveze competitivitatea și creșterea durabilă în întreaga UE.
Principalul obiectiv al Programului privind piața unică este să permită cetățenilor, consumatorilor, întreprinderilor și autorităților publice din toate statele membre să profite pe deplin de integrarea pieței. În acest scop, promovează acțiuni care vizează îmbunătățirea guvernanței și a funcționării pieței interne; consolidarea competitivității întreprinderilor, mai ales a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii; dezvoltarea unor standarde europene de înaltă calitate; asigurarea unui nivel mai înalt de protecție a consumatorilor; precum și creșterea nivelului sănătății umane, a animalelor și a plantelor.
Programul reunește activitățile finanțate până acum în cadrul a șase programe diferite. Bugetul său total este de 4,2 miliarde de EUR. Aceasta reprezintă o finanțare suplimentată cu 119 milioane EUR în comparație cu propunerea inițială a Comisiei, prezentată în urmă cu doi ani. De asemenea, piața unică va avea în premieră un buget dedicat ca parte a Cadrului Financiar Multianual.
Potrivit acordului politic la care au ajuns co-legiuitorii în decembrie anul trecut, Parlamentul European ar urma să aprobe poziția în primă lectură a Consiliului în următoarele luni. Regulamentul va fi apoi considerat ca fiind adoptat în mod formal. Acesta se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021.