Prognoza economică de toamnă – economia UE, în creștere
Economia europeană se află în cel de-al șaptelea an consecutiv de creștere, iar această tendință se va menține și în anii următori, potrivit prognozei economice de toamnă pe care a publicat-o, de curând, Comisia Europeană.
Cătălin Gomboș, 14.11.2019, 09:26
Economia europeană se află în cel de-al șaptelea an consecutiv de creștere, iar această tendință se va menține și în anii următori, potrivit prognozei economice de toamnă pe care a publicat-o, de curând, Comisia Europeană.
Produsul Intern Brut al zonei euro va crește cu 1,1% anul acesta și cu câte 1,2% în 2020 și 2021, potrivit prognozei economice de toamnă, în care creșterea este un ușor mai mică decât cea estimată anterior. În ceea ce privește Uniunea Europeană ca întreg, cu tot cu statele care nu au adoptat încă moneda unică, se estimează că se va înregistra o creștere de câte 1,4% în fiecare dintre cei trei ani luați în calcul. Economia europeană își menține trendul ascendent în ciuda problemelor generate de războiul comercial dintre Statele Unite și China și de incertitudinile politice privitoare la comerțul global, care au afectat și investițiile și producția. În acest context, creșterea economică în UE este legată de creșterea salariilor pe piața muncii, condiții de finanțare favorabile și, în unele țări, măsuri fiscale.
Comisarul european pentru comerț, afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici: Bazele economiei europene rămân robuste în 2019, 2020 și 2021: încă urmează ani de creștere pentru toate, precum și creștere în toate țările zonei Euro. Piața muncii a continuat să se îmbunătățească și ar trebui să rămână relativ favorabilă în această perioadă. În mod similar, deficitul public în zona euro va fi ținut în continuare sub control și nu va depăși 1% din PIB. Totuși, creșterea economică este afectată de tensiuni și incertitudini legate de comerț, care se adaugă la cererea globală slabă și afectează în special industria prelucătoare. În al treilea rând, inflația a înregistrat o tendință descrescătoare în 2019, care reflectă în special scăderea prețului energiei. Încetinirea activităților economice și relaxarea presiunii prețurilor externe ar trebui să mențină inflația în zona euro la 1,2% anul acesta și anul viitor și la 1,3% în 2021.
Creșterea economică va fi dublată, atât la nivelul zonei EURO cât și al Uniunii în general, de scăderi ale datoriei publice. Astfel, în zona euro aceasta va ajunge la 86,4% din PIB anul aceasta și 84,1% în 2021, în timp ce în UE se estimează o scădere de la 80,6% anul acesta la 78,4% peste doi ani.