Prognoza economică de primăvară 2022
Agresiunea rusă asupra Ucrainei şi restricţiile anti-COVID din China au perturbat puternic economiile europene şi aduc numeroase incertitudini şi în viitor. Sunt principalele concluzii ale prognozei economice de primăvară publicată recent de Comisia Europ
Laurențiu Văduva, 18.05.2022, 08:59
Războiul din Ucraina a surprins economiile europene încă nerefăcute în totalitate după pandemia de Covid 19. Conflictul şi sancţiunile impuse Rusiei au generat o explozie a preţurilor la energie; acestea au antrenat, la rândul lor, scumpiri ale mărfurilor şi serviciilor, aducând inflaţia la maxime record. Lanţurile de aprovizionare au fost şi ele puternic afectate de restricţiile dure anti-Covid, aflate încă în vigoare în China. Toate aceste evoluţii au modificat puternic în scădere aşteptările privind creşterea economică a Europei şi nici proiecţiile pe termen mai îndelungat nu arată prea optimist.
Potrivit previziunilor de primăvară prezentate de comisarul Paolo Gentiloni, economia Uniunii ar urma să crească anul acesta cu numai 2,7%, iar anul viitor va fi şi mai mică: 2,3%. Comparativ, în luna februarie, Comisia prognoza o creştere de 4% pentru acest an.
Ne aşteptăm ca inflaţia pe anul în curs să atingă recordul absolut de 6,8%, de la numai 2,9% anul trecut. Abia anul viitor inflaţia ar putea scădea la 3,3% – spune Comisia.
La nivelul general al Uniunii Europene, rata şomajului este prognozată să scadă în continuare anul acesta, dar şi anul viitor: 6,7% şi, respectiv 6,5%. Pentru Zona Euro, ratele vor fi 7,3% anul acesta şi 7% în 2023.
În pofida costurilor generate de măsurile de atenuare a efectelor scumpirilor la energie şi a sprijinului acordat refugiaţilor ucraineni, deficitul public agregat din Uniunea Europeană va scădea în continuare şi anul acesta şi anul viitor, pe măsură ce sprijinul pentru Covid-19 va fi retras progresiv. De la 4,7% din PIB în 2021, deficitul european este prognozat să scadă la 3,6% din PIB în 2022 și 2,5% în 2023. Pentru Zona Euro, deficitul este prognozat la 3,7% pentru anul acesta şi 2,5% din PIB anul viitor.
Pentru România, Comisia Europeană prognozează o creştere economică de 2,6% în 2022 şi de 3,6% în 2023. Inflaţia va fi de 8,9% în 2022 şi de 5,1% anul viitor. Rata şomajului a fost prognozată la 5,5% anul acesta, iar anul viitor va fi de de 5,3%.
Comisia precizează însă că toate aceste prognoze au un mare grad de incertitudine, evoluţiile economice depinzând puternic de evoluţia războiului din Ucraina şi mai ales de impactul acestuia asupra pieţelor energiei.