Prognoza economică de iarnă
Economia europeană va continua să crească în următorii doi ani cu o rată anuală de 1,4%, potrivit prognozei economice de toamnă.
Cătălin Gomboș, 20.02.2020, 10:07
Produsul intern brut va continua să crească cu 1,2% în zona euro; la nivelul întregii Uniuni, creșterea va fi chiar mai mare decât atât, de 1,4%, arată prognoza economică de toamnă prezentată de Comisie la Bruxelles.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni: Economia europeană continuă să își arate robustețea în fața unui mediu economic extern dificil. Creșterea moderată continuă, fiind impulsionată de cererea internă. Actuala perioadă de creștere este cea mai lungă de când a fost introdus euro, în 1999, și durează deja de aproape 7 ani. Creșterea va continua să rămână mică, dar stabilă, situându-se la 1,2% atât anul acesta cât și anul viitor – ceea ce înseamnă că nu a intervenit vreo schimbare față de 2019. Creșterea în Uniunea Europeană, ca întreg – asta înseamnă cei 27, fără Regatul Unit – va fi un pic mai mică, de 1,4% în 2020 și 2021, față de 1,5% în 2019. Economiile tuturor statelor membre vor crește atât în 2020 cât și în 2021.
Comisarul european pentru economie a atras atenția că există posibilitatea unei creșteri economice mai mici, având în vedere riscurile. Dintre acestea, cel mai sever e cel al epidemiei de coronavirus. Până în acest moment nu a putut fi calculat impactul pe care aceasta îl va avea asupra sistemelor de sănătate și activității economice. Ceea ce se va întâmpla pe viitor depinde în foarte mare măsură de durata epidemiei, măsurile luate pentru limitarea acesteia și politicile decise de China pentru a o combate, a mai declarat Paolo Gentiloni.
Estimările de până acum mizează pe faptul că vârful epidemiei va fi atins în primul trimestru al acestui an, astfel încât impactul acesteia va fi diminuat în perioada următoare. Alte riscuri externe care s-ar putea reflecta și asupra economiei europene privesc instabilitatea politică din America de Sud sau posibilitatea izbucnirii unui nou conflict în Orientul Mijlociu. De asemenea nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca schimbările climatice să aibă și impact imediat, pe termen scurt, și nu doar pe termen lung, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.