Produsele fabricate prin muncă forţată vor fi interzise pe piaţa UE
Produsele obținute prin muncă forțată, așa-numita sclavie modernă, vor fi interzise pe piețele din Uniunea Europeană, a stabilit, recent, executivul comunitar.
Mira Gomboș, 28.09.2022, 09:14
Statisticile internaționale arată că aproape 30 de milioane de oameni lucrează forțat, sub amenințarea violenței, a detenției sau chiar a morții, în multe sectoare industriale din întreaga lume. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, victimele sunt exploatate de agenții privați, de traficanți, de stat, în unele cazuri, sau de grupurile militare rebele. Pentru a combate acest fenomen care afectează milioane de persoane de pe tot globul, Comisia a propus interzicerea pe piața Uniunii a tuturor produselor obținute prin muncă forțată, atât a celor fabricate în țările europene pentru consum intern și export, cât și a celor importate, fără a viza anumite companii sau industrii. Astfel, autoritățile naționale vor fi împuternicite să retragă de pe piață produsele fabricate prin muncă forțată, în urma unei anchete, iar autoritățile vamale vor identifica și vor opri la frontierele Uniunii Europene produsele fabricate prin muncă forțată.
Comisia Europeană precizează că, într-o etapă preliminară, autoritățile vor evalua riscurile de implicare a muncii forțate pe baza unor diverse și multiple surse de informații cum ar fi societatea civilă sau bazele de date privind riscurile de implicare a muncii forțate, axate pe produse și zone geografice specifice. Vor putea fi deschise anchete cu privire la produsele pentru care există suspiciuni întemeiate că au fost fabricate prin muncă forțată. Cei abilitați vor putea solicita informații de la firme și vor putea efectua controale și inspecții, inclusiv în țări din afara Uniunii Europene.
Autoritățile vamale ale statelor membre vor fi responsabile de asigurarea respectării legislației la frontierele UE. În cazul în care autoritățile naționale nu pot colecta toate dovezile de care au nevoie, de exemplu din cauza lipsei de cooperare din partea unei societăți sau a unei autorități de stat din afara Uniunii Europene, ele pot lua decizia pe baza faptelor disponibile. Comisia Europeană va emite orientări privind modalitățile de contracarare a fenomenului sclaviei moderne în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului în cauză, care urmează să fie discutat și aprobat de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene înainte de a putea intra în vigoare.