Procesele colective posibile în curând în UE
Europenii din toate statele membre ale Uniunii ar putea iniția în viitorul apropiat acțiuni colective în instanță pentru a cere daune unei companii care le încalcă drepturile de consumatori.
Mihaela Mihai, 03.12.2020, 08:36
Ideea unor astfel de acțiuni colective în instanță aparține Comisiei Europene și a fost făcută publică în aprilie 2018 în urma unei analize care a arătat că deși Uniunea are una dintre cele mai stricte legislații din lume privind protecția consumatorilor, în practică normele sunt greu de respectat.
Dovadă stau numeroasele plângeri legate de standardele duble de calitate a produselor, dar mai ales scandalul Dieselgate, în care a fost implicat cel mai mare constructor european de automobile, grupul german Volkswagen. Compania a fost acuzată în 2015 că a falsificat testele de poluare pentru motoarele pe motorină.
În prezent, 18 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii permit astfel de acțiuni în instanță. Procedurile diferă însă de la o țară la alta, sunt costisitoare și de lungă durată. Organizația Europeană a Asociațiilor de Consumatori, o fundație cu sediul la Bruxelles, spune chiar că în doar șase țări, Franța, Spania, Portugalia, Italia, Belgia și Suedia, mecanismele prin care poate fi pornit un astfel de proces funcționează corect, în timp ce în alte 11 prevederile sunt ori prea vagi, ori prea curând introduse pentru a putea evalua corect eficiența lor.
Noile reguli, aprobate de legislativul comunitar, permit începerea unor procese în aceleași condiții în toate statele membre pentru a cere despăgubiri împotriva unor companii din sectoare precum protecţia datelor, servicii financiare, energie, telecomunicaţii, mediu sau sănătate. Și nu în ultimul rând din domeniul călătoriilor şi turismului.
Ar putea fi interesați de noile prevederi, spune eurodeputatul francez, Geoffroy Didier, toți cei care și-au făcut rezervări, dar care nu au mai putut pleca în vacanță din cauza restricțiilor impuse de criza sanitară și care nu au primit despăgubirile cuvenite.
Spre deosebire de modelul practicat în Statele Unite, procesele colective europene nu vor fi putea fi inițiate de cabinete de avocatură , ci doar de organizații pentru apărarea drepturilor consumatorilor sau de organisme publice independente.
Am găsit un echilibru între o mai bună protecţie a consumatorilor şi asigurarea securităţii juridice de care au nevoie întreprinderile, crede același Geoffroy Didier, raportor pe această temă al Parlamentului european.
Directiva intră în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor dispune apoi de doi ani pentru a transpune noile prevederi în legislaţia naţională şi de şase luni suplimentare pentru a le aplica. Noile norme nu pot fi invocate retroactiv, ceea ce înseamnă că vor fi de folos doar în acţiunile începute în instanță la sau după data aplicării lor.