Procedură juridică a UE împotriva Poloniei pentru reforma justiţiei; Ungaria, lăsată în aşteptare
Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza unei legi ce permite sancţionarea judecătorilor care critică reformele controversate ale justiţiei introduse în ţară.
Arina Petrovici-Matei, 04.05.2020, 11:31
În schimb, Bruxellesul a renunţat să ia o decizie similară în privinţa Ungariei pentru prerogativele extinse asumate de guvernul premierul Viktor Orban pe fondul crizei sanitare.
Prin această procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, Executivul european acordă două luni guvernului conservator al Poloniei pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate cu privire la efectele unei legi adoptate în ianuarie, ce permite sancţionarea judecătorilor care contestă legalitatea reformelor guvernamentale, aplicând în continuare dreptul comunitar european. Comisia Europeană susţine că această lege, intrată în vigoare în februarie, numită de contestatarii săi legea botniţă, subminează independenţa judiciară a magistraţilor polonezi şi este incompatibilă cu primatul dreptului european.
Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere la Varşovia, este acuzat de multă vreme de Bruxelles că subminează bazele statului de drept în Polonia, căutând să plaseze justiţia, media şi societatea sub controlul său. În schimb, Guvernul polonez afirmă că reforma judiciară, denunţată de Comisia Europeană, urmăreşte să întărească eficienţa justiţiei şi să o debaraseze de ultimele rămăşiţe ale regimului comunist.
Aceasta este a patra procedură de infrigement angajată de Executivul european, din 2017 încoace, împotriva reformelor efectuate de Partidul Lege şi Justiţie, denunţate ca o tentativă de a controla sistemul judiciar. Ea poate duce la o trimitere în faţa justiţiei europene şi, în final, la sancţiuni financiare.
Invit guvernul polonez să răspundă preocupărilor noastre – spunea, zilele trecute, vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabilă pentru problemele statului drept, care se deplasase în Polonia, acum două luni, pentru a exprima criticile Comisiei faţă de această lege. Judecătorii altor ţări trebuie să aibă încredere că judecătorii polonezi acţionează în mod independent. Această încredere reciprocă este baza drumului nostru comun – sublinia atunci Vera Jourova. De exemplu, un tribunal german a refuzat, în februarie, să predea un suspect Varşoviei la o solicitare a autorităţilor poloneze, invocând riscul că acesta ar putea fi privat de un proces echitabil, din cauza reformei judiciare.
Pe de altă parte, vicepreşedintele Vera Jourova afirmă că Executivul european nu intenţionează să demareze o acţiune juridică împotriva Budapestei pentru extinderea prerogativelor premierului Viktor Orban de a guverna prin ordonanţe de urgenţă pe termen nelimitat pe fondul crizei sanitare. După o analiză aprofundată a textului legii aprobate de parlamentul ungar, Bruxellesul a considerat că nu este cazul să deschidă o procedură de infringement. Totuşi – a subliniat Vera Jourova -, virusul nu trebuie să ucidă democraţia.