Problemele lumii arabe sunt în atenţia UE
Problemele lumii arabe, de la conflictele din țări ca Siria și Yemen la procesul de pace din Orientul Mijlociu, se află în atenția Uniunii Europene.
Cătălin Gomboș, 28.02.2019, 11:54
Problemele lumii arabe, de la conflictele din țări ca Siria și Yemen la procesul de pace din Orientul Mijlociu, se află în atenția Uniunii Europene. Aceasta a avut, recent, primul summit cu statele Ligii Arabe iar părțile intenționează să permanentizeze formatul.
Uniunea Europeană și Liga Arabă intenționează să își aprofundeze colaborarea, în condițiile în care în actualul context global crizele locale au tendința nu doar să se extindă la nivelul unei întregi regiuni, ci și de la o regiune la alta. Date fiind circumstanțele, soluțiile multilaterale sunt considerate a fi cele mai adecvate, după cum a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk:
Este timpul să luăm în serios parteneriatul dintre lumea arabă și Europa. Ne confruntăm, în multe cazuri, cu aceleași provocări, într-un context geopolitic care a devenit chiar și mai periculos și instabil. Provocări ca gestionarea crizelor internaționale de securitate și terorismul, lupta împotriva schimbării climatice și strămutările în masă ale populației sau asigurarea investițiilor și creșterii durabile într-o economie globală nesigură. Ca vecini apropiați nu avem nicio alternativă decât să lucrăm împreună asupra acestor probleme și a altora. Ordinea bazată pe reguli globale este, în mod clar, amenințată. Am convenit aici, în Sharm al-Sheikh, ca părțile să coopereze pentru a o apăra. Soluțiile multilaterale rămân cea mai bună metodă pentru a răspunde la amenințările la adresa păcii și securității internaționale. Acest lucru este adevărat fie că vorbim despre situația din Siria, Libia și Yemen, fie că ne referim la procesul de pace în Orientul Mijlociu. Și sunt încântat să spun că, așa cum am scris în declarația summitului, ne-am reînnoit angajamentul de susținere a tuturor aspectelor legate de reglementările internaționale privind drepturile omului.
Țările europene au fost afectate direct, de-a lungul timpului, de diversele crize din lumea arabă, o regiune care s-a aflat mult sub dominația colonială europeană și a cărei configurație actuală a fost stabilită, în mare măsură, de puterile europene. Embargoul impus de exportatorii arabi de petrol în 1973 pe fondul conflictului cu Israelul reprezintă un exemplu al unei crize care se întinde dincolo de regiune.
Mai recent, conflictele din Siria și din Libia, declanșate în contextul protestelor Primăverii Arabe, au avut și ele un impact direct asupra Europei. Războiul civil sirian a generat uriașul val de refugiați care s-a îndreptat spre Europa și care a avut un impact politic major asupra statelor membre, ducând la o creștere a formațiunilor populiste; tot pe fondul războiului civil sirian, s-a înregistrat explozia Statului Islamic, care a reușit să recruteze mii de europeni, să organizeze sau să inspire atacuri teroriste pe continent și să forțeze, practic, puterile europene să se implice în războiul împotriva sa. Unele state europene au fost implicate și în conflictul din Libia însă nu au avut și un plan post-conflict, astfel încât țara a ajuns în haos ceea ce a permis transformarea sa în punct de lansare pentru a doua mare rută a migranților peste Mediterană. Astfel de exemple nu aveau cum să treacă nerezolvate, astfel încât una dintre prioritățile cooperării dintre Uniunea Europeană și Liga Arabă o reprezintă gestionarea crizelor din regiune.