Priorităţile UE în Afganistan
Retragerea forțelor internaționale și victoria talibanilor nu înseamnă că Afganistanul este abandonat de comunitatea internațională.
Cătălin Gomboș, 30.08.2021, 09:03
Afganistanul are nevoie de ajutor umanitar de urgență, în primul rând alimente și medicamente, în condițiile în care o parte semnificativă a populației riscă să fie afectată de foamete, iar stocurile de medicamente și echipamente medicale au ajuns la un așa nivel scăzut, încât Organizația Mondială a Sănătății a propus stabilirea unui pod aerian către Mazar-i-Sharif chiar în zilele în care aeroportul din Kabul era blocat de evacuări. Situația e agravată de faptul că există 3,7 milioane de refugiați interni – majoritatea femei și copii – și un număr încă necunoscut ar putea să încerce să fuga, alăturându-se numeroșilor afghani care sunt deja refugiați în exteriorul țării.
În aceste condiții, Comisia Europeană a decis să își intensifice eforturile de a ajuta afghanii, iar o primă decizie a fost să majoreze de 4 ori suma destinată în 2021 ajutoarelor umanitare, de la 50 la 200 de milioane de Euro. Un anunț în acest fel a fost făcut de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la o recentă reuniune G7 dedicată crizei din Afghanistan. Von der Leyen a precizat că operațiunile umanitare desfășurate de UE în Afghanistan – distribuția de alimente, furnizarea de apă, servicii medicale și sanitare – nu au fost afectate deocamdată, dar că va fi nevoie de mult mai mult dat fiind că situația s-a complicat. Dincolo de asistența umanitară imediată, pe termen lung, se pune în continuare problema furnizării de fonduri de dezvoltare de care Afghanistanul are nevoie. Aici, însă, Bruxellesul pune condiții și nu este dispus să dea bani dacă nu i se oferă garanții solide și dacă talibanii nu respectă drepturile omului și ale femeilor. Pentru moment, Comisia a decis să înghețe miliardul de euro pe care îl pusese deoparte pentru a susține dezvoltarea Afghanistanului în următorii șapte ani.
În ceea ce privește refugiații, în special cei din categorii vulnerabile, ale căror vieți sunt în pericol – femei educate, jurnaliste, activiste pentru drepturile omului, judecătoare etc. – Comisia Europeană crede că ar trebui ca zecile de țări care au participat la misiunile în Afghanistan să le ofere adăpost și, împreună, să se asigure că ajung la destinație.