Priorităţile preşedinţiei croate la Consiliul UE
Croaţia a preluat, la 1 ianuarie, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Priorităţile anunţate de Zagreb sunt reunite sub sloganul Europa care se dezvoltă, conectează, protejează şi este lider global.
Arina Petrovici-Matei, 06.01.2020, 11:28
Cel mai tânăr stat membru al Uniunii Europene, Croaţia, deţine, pentru şase luni, preşedinţia rotativă a blocului comunitar. Guvernul de la Zagreb speră să integreze ţara cât mai repede în spaţiul Schengen – un obiectiv crucial pentru industria sa turistică -, dar şi în zona euro.
Obiectivele declarate ale Croaţiei la preşedinţia Uniunii sunt creşterea şi dezvoltarea economiei europene, întărirea unităţii şi coeziunii între statele membre, mărirea gradului de conectivitate economică, energetică şi a infrastructurii, creşterea nivelului securităţii interne, protejarea drepturilor cetăţenilor prin întărirea statului de drept şi apărarea intereselor externe ale blocului comunitar. Primul test va fi gestionarea Brexitului, programat să aibă loc la 31 ianuarie. O altă problemă sensibilă este extinderea Uniunii Europene spre est, în contextul în care Franţa s-a opus deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania. Un Summit special al Uniunii cu cele şase ţări candidate din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia – ar urma să aibă loc la Zagreb, în 6-7 mai 2020.
Pe plan intern, în cinci ani de la aderare, Croaţia a beneficiat de miliarde de euro din fondurile europene de solidaritate pentru reţeaua sa de drumuri. De doi ani, a început creşterea economică, s-au intensificat exporturile şi a scăzut şomajul, însă mai ales pe fondul plecărilor masive în străinătate. Totuşi, intrarea în Uniunea Europeană a avut şi consecinţe dramatice pentru sectoare întregi de economie, precum construcţia navală – marea specialitate industrială a litoralului.
Vara trecută, guvernul eurofilului premier Andrej Plenkovic a cerut aderarea la Mecanismul de schimb european – primul pas în procesul de intrare în zona euro. Mulţi economişti se tem însă că adoptarea monedei comune ar putea avea efecte grave pentru populaţie. Într-o ţară în care preţurile sunt foarte ridicate, unde salariul mediu (aproximativ 700 de euro) rămâne net inferior mediei europene, mii de croaţi aleg în fiecare an să se expatrieze.