Priorităţile noului preşedinte Eurogrup
Consolidarea uniunii monetare și întărirea EURO pentru ca acesta să facă față cu success unor crize viitoare reprezintă prioritatea noului președinte Eurogrup, Mario Centeno, care este totodată și ministru de externe al Portugaliei.
Cătălin Gomboș, 16.01.2018, 10:40
Mario Centeno a fost ales în fruntea Eurogrupului în decembrie anul trecut, însă mandatul său, de 2 ani și jumătate, a început doar cu câteva zile în urmă, iar prima reuniune pe care o va prezida are loc pe 22 ianuarie, la Bruxelles. Din Eurogrup fac parte miniștrii de finanțe ai statelor din zona Euro, care trebuie să își coordoneze politicile economice în vederea asigurării stabilității financiare și a stimulării creșterii economice. Acestea sunt, de altfel, și prioritățile lui Mario Centano, care își dorește, totodată, și o consolidare a instituțiilor, astfel încât zona euro să fie suficient de robustă pentru a putea face față unor viitoare crize.
Mario Centano: Zona Euro reprezintă cel mai important proiect al Uniunii Europene din ultimele decenii. Este o piatră de temelie pentru milioane de famiili și companii din cea mai mare piață comună din lume. Trebuie să fim pregătiți pentru următoarea criză. Avem nevoie de instituții mai puternice, instituții care să ne protejeze investitorii și să le ofere stabilitate financiară. Ne trebuie un model care să funcționeze pentru toate țările. Nu există gloanțe fermecate și vă promit că voi lucra cu toate părțile pentru a găsi echilibrul necesar. Trebuie să fim ambițioși însă trebuie ca, în aceeași măsură să fim realiști. Voi fi pragmatic și mă voi concentra asupra rezultatelor. Nu pornim de la zero. Am făcut multe pentru a îmbunătăți coordonarea economică dintre țările noastre, pentru a lansa uniunea bancară și am făcut multe reforme, la nivel national, pentru a rezolva problemele structurale. Este treaba noastră să finalizăm uniunea bancară și să o facem mai credibilă pentru cetățeni și investitori, să finalizăm uniunea piețelor de capital și să sporim integrarea financiară. Trebuie să găsim metode mai bune ca toți jucătorii economici să împartă responsabilitățile și să facem regulile fiscale mai transparente, previzibile și ușor de înțeles de către cetățenii noștri. Va trebui să fim transparenți și răspunzători față de cetățeni și voi face toate eforturile necesare pentru a le explica de ce avem nevoie de o zonă euro mai echilibrată și mai robustă.
Fostul președinte Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a remarcat că procesul de consolidare este în plină desfășurare și regiunea stă mult mai bine ca în 2013 – există creștere economică în toate țările, șomajul s-a redus și au fost făcuți pași decisivi către uniunea monetară și bancară.