Priorități pentru noul Parlament European care începe să lucreze din 16 iulie
Noul Parlament European își începe activitatea de mâine. Securitatea, azilul și migrația, dar și tranziția digitală se numără printre prioritățile stabilite în următorii 5 ani. În atenția eurodeputaților, în noua legislatură, se află și bunăstarea animalelor de companie.
Mihaela Mihai, 15.07.2024, 09:15
Prevenirea traficului de migranți este unul din marile dosare care se vor afla în atenția noului Parlament European. În acest sens, precizează legislativul comunitar, vor fi depuse eforturi pentru a stimula cooperarea polițienească în ceea ce privește prevenirea, depistarea și investigarea acestor infracțiuni și pentru a consolida rolul Europol. Pachetul legislativ, propus de Comisie în noiembrie anul trecut, include, de asemenea, măsuri împotriva grupărilor criminale.
Un alt mare subiect este stabilirea unui nou cadru legislativ anti-corupție. Conform unui sondaj recent, 70 la sută dintre europeni cred că în țara lor, corupția este larg răspândită. Pentru a da un exemplu, eurodeputații își propun ca factorii de decizie de top din toată Uniunea, inclusiv ei înșiși, comisarii și președintele Consiliului European, să fie supuși unor reguli mai stricte și unor pedepse mai aspre pentru fapte de corupție.
Impulsionarea industriei europene de apărare este un alt mare dosar, la fel ca prevenirea daunelor provocate de inteligența artificială, utilizată în tot mai multe sectoare și pe cât mai multe dispozitive, cum ar fi instrumentele de diagnosticare a bolilor sau sistemele de conducere autonomă. O Directivă europeană privind răspunderea în domeniul inteligenței artificiale intenționează să reglementeze acest aspect.
Parlamentul European nu ignoră nici preocupările tot mai mari legate de impactul rețelelor sociale asupra sănătății utilizatorilor, în special a minorilor. De aceea, în legislatura care începe mâine, Parlamentul așteaptă din partea Comisiei să propună norme noi de combatere a dependenței digitale care să fie impuse marilor platforme sociale.
Deputații europeni doresc totodată reducerea risipei de alimente și de haine. Potrivit legii preconizate, producătorii ar urma să acopere costurile de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor textile.
Nu în ultimul rând, noul Parlament European vrea să pregătească terenul pentru primele norme comunitare menite să asigure bunăstarea animalelor de companie, câini și pisici. Propunerea, făcută de Comisie și care urmează acum să intre în etapa negocierilor dintre Parlament și Consiliu urmărește să creeze condiții de concurență echitabile pentru crescători, unități de vânzare și adăposturi.
De asemenea, mutilările dureroase, cum ar fi tăierea urechilor sau a cozii, ar urma să fie interzise dacă nu răspund unei indicații medicale. În cazul puilor de câini mai mari de 3 luni, este indicat ca ei să aibă acces la un spaţiu exterior sau să fie plimbaţi în fiecare zi.