Principiile unei mai bunei legiferări se află în centrul procesului decizional al UE
Mai buna legiferare aplicată în mandatul Comisiei Juncker a îmbunătăţit modul în care se elaborează politicile Uniunii Europene.
Gabriela Mitrovici, 17.04.2019, 11:44
Mai buna legiferare aplicată în mandatul Comisiei Juncker a îmbunătăţit modul în care se elaborează politicile Uniunii Europene. Săptămâna aceasta, Comisia a făcut un bilanţ al măsurilor introduse şi a subliniat că procesele de legiferare trebuie să fie în continuare cât mai transparente şi mai deschise contribuţiilor cetăţenilor.
Comisia Europeană a făcut un bilanț al măsurilor introduse în timpul mandatului Comisiei Juncker pentru a oferi rezultate mai bune cetățenilor și întreprinderilor din Uniune prin intermediul unui proces de elaborare a politicilor mai deschis, mai transparent și bazat într-o mai mare măsură pe date concrete. Raportul prezentat arată că eforturile de a plasa mai buna legiferare în centrul procesului decizional au fost încununate de succes.
Acest succes ar trebui să fie consolidat și menținut, astfel încât să putem aduce în continuare noi îmbunătățiri, a spus prim-vicepreședintele Frans Timmermans:
Este larg recunoscut faptul că suntem un model de urmat în materie de mai bună legiferare. Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, suntem chiar cel mai bun model la nivel mondial. Cetăţenii ne cer să ne îndeplinim în continuare angajamentul pe care ni l-am asumat în acest domeniu. Deşi mai buna legiferare este integrată acum în ADN-ul procesului decizional european, nu este încă ireversibilă. Nu am ajuns la punctul de la care să nu ne mai putm întoarce. Dacă vrem ca mai buna legiferare să rămână în centrul a tot ceea ce facem, este momentul să ne continuăm şi să ne intensificăm eforturile, în special într-o lume post-factuală, în care este contestată însăşi esenţa dezbaterilor noastre democratice şi a autorităţii noastre ştiinţifice. Trebuie să ne asigurăm că vom continua să răspundem nevoilor oamenilor pe baza celor mai bune dovezi şi nu în funcţie de emoţiile zilei. Şi trebuie să continuăm să râvnim la o legiferare mai potrivită pentru scopurile de astăzi şi de mâine.
Comisia Juncker s-a angajat ca intervenția sa să se limiteze numai la cazurile în care Uniunea Europeană aduce valoare adăugată și să acționeze numai pe baza celor mai bune date disponibile, analizând simultan impactul economic, social și de mediu și evitând costurile inutile. Agenda pentru o mai bună legiferare a fost prezentată în 2015, iar acum s-a constatat că au avut succes eforturile Comisiei de a consolida și de a susține această nouă cultură instituțională.
Mai buna legiferare a îmbunătățit modul în care se elaborează politicile Uniunii. Există o cerere la scară largă ca mai buna legiferare să facă în continuare parte integrantă din modul de lucru al Comisiei, dar au fost propuse şi unele îmbunătăţiri. Între acestea ar fi căutarea de noi modalități de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la diferitele oportunități de a participa la procesul de elaborare a politicilor comunitare; dar şi asigurarea faptului că legislația Uniunii este adecvată scopului.