Primul împrumut în România finanţat prin EaSI
România a obţinut primul împrumut de la Fondul European de Investiții pentru dezvoltarea a cel puțin 700 de microîntreprinderi din sectorul agricol.
Gabriela Mitrovici, 15.07.2020, 10:11
Primul contract de împrumut în România finanţat prin programul european pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială este în valoare echivalentă de 7,3 milioane euro şi este menit să acorde microfinanțare pentru dezvoltarea a cel puțin 700 de microîntreprinderi din sectorul agricol. Împrumutul va permite grupului Agricover – furnizor de servicii financiare specializat în agricultură pe piaţa din România – să ajungă la un număr mai mare de agricultori din sectorul micro-agricol.
Comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a subliniat că în această perioadă dificilă, Uniunea Europeană rămâne hotărâtă să susţină accesul la microfinanțare, care poate contribui la stimularea ocupării forţei de muncă, a egalităţii de şanse şi incluziunii, în cadrul eforturilor de relansare în Europa.
La începutul acestei luni, Agricover Credit IFN, principala instituţie financiară dedicată finanţării agriculturii româneşti, a anunţat că a obţinut o nouă finanţare în valoare de 12,5 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare , împrumuturile urmând să ajute producătorii locali să depăşească impactul pandemiei de coronavirus.
Noua tranzacţie va spori capacitatea de creditare a Agricover, a cărei ofertă financiară este completată de servicii nefinanciare. Pentru anul 2019, compania a raportat venituri consolidate de peste 1,65 miliarde de lei şi împrumuturi acordate în valoare de 1,88 miliarde de lei, obţinute din operaţiunile derulate prin subsidiarele sale.
În prezent, grupul deserveşte un portofoliu de peste 6.500 de clienţi fermieri, care exploatează peste 2,4 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional.
Programul european pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială este un instrument de finanțare la nivelul Uniunii menit să promoveze crearea unui număr cât mai mare de locuri de muncă de calitate și durabile, să garanteze o protecție socială adecvată și decentă, să lupte împotriva excluziunii sociale și sărăciei și să îmbunătățească condițiile de muncă.