Primul act legislativ european privind monitorizarea și reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic
Marcăm acum o nouă etapă în implementarea Pactului Verde European. Este vorba despre adoptarea primelor norme UE care reduc emisiile de metan din sectorul energetic din Europa și din întreaga lume.
Luminița Voinea, 29.05.2024, 08:51
Metanul este al doilea cel mai mare contributor la încălzirea globală și la poluarea aerului după dioxidul de carbon și reprezintă aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră, care dăunează atât mediului cât și sănătății noastre.
Comisia Europeană a salutat, în urmă cu două zile, adoptarea primului act legislativ european care vizează monitorizarea și reducerea în mod eficace a emisiilor de metan din sectorul energetic.
Practic, noul regulament obligă industria europeană a gazelor fosile, a petrolului și a cărbunelui să măsoare, să monitorizeze și să declare emisiile sale de metan. Totodată, regulamentul interzice degazeificarea și arderea la faclă în sectoarele petrolului și gazelor, cu unele excepții care au ca motiv siguranța.
Întrucât Europa continuă să importe cea mai mare parte a energiei fosile pe care o consumă, acest regulament va aborda, de asemenea, emisiile de metan provenite din combustibilii fosili importați.
Apare și un un instrument nou de monitorizare a emițătorilor de metan la nivel mondial, dar și un mecanism de alertă rapidă pentru evenimentele cu emisii ridicate.
Este vorba despre incidentele în care instalațiile, echipamentele sau infrastructura emit rate foarte mari de metan.
Mecanismul va acționa ca un sistem de avertizare timpurie pentru a detecta aceste incidente și va alerta țara UE sau non-UE pentru a se lua măsuri de oprire sau prevenire.
Astfel, Comisia Europeană va putea solicita rapid informații cu privire la măsurile luate de țările în cauză pentru a combate aceste scăpări de emisii.
“Odată cu adoptarea finală de către UE a regulamentului privind metanul, avem acum mijloace pentru a obține o perspectivă mai clară asupra principalelor surse de emisii de metan din sectorul energetic”, a declarat Kadri Simson, comisar european pentru energie.
Noua legislaţie favorizează proiectele de energie din surse regenerabile şi interzice contractele pe termen lung pentru gaze naturale după anul 2049.