Prima strategie UE privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ
43% dintre membrii comunitătii LGBTIQ din statele membre UE continuă să se simtă discriminați, în ciuda progreselor făcute pentru a asigura egalitatea tuturor cetățenilor europeni.
Cătălin Gomboș, 19.11.2020, 12:17
Strategia, anunțată anterior de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind Starea Uniunii, își propune să se asigure că interesele și preocupările comunității LGBTIQ sunt reflectate în procesul de elaborare a politicilor UE, astfel încât persoanele din cadrul acestei comunități să beneficieze de șanse egale cu ale celorlalți cetățeni.
Comisarul pentru egalitate, Helena Dalli: Aceasta este o strategie despre umanitate. Umanitate în toată diversitatea sa. Felul în care ne naștem nu este ideologie, este natură, biologie, știință. În ciuda acestui fapt, discriminarea împotriva comunității LGBTIQ din UE a crescut în ultimii ani. Vrem să construim o Uniune Europeană în care toți să putem prospera, în care toți să avem posibilitatea de a ne atinge potențialul. Trebuie să construim pornind de la fundamente.
Strategia LGBTIQ este o bornă importantă către atingerea unei Uniuni a egalității. Își propune să promoveze o Uniune în care diversitatea este sărbătorită ca parte a bogăției noastre colective, astfel încât toți oamenii să fie ei înșiși fără a fi expuși riscului discriminării, excluderii sau violenței. O Uniune în care toți avem aceleași libertăți și drepturi.
Strategia stabilește un set de acțiuni pentru următorii 5 ani, iar acestea sunt grupate în patru categorii-cheie. Prima dintre acestea, combaterea discriminării, prevede oferirea de protecție juridică împotriva discriminării și consolidarea rolului organismelor de promovare a egalității.
A doua categorie privește acțiuni menite să asigure siguranța persoanelor din comunitatea LGBTIQ și să combată infracțiunile motivate de ură homofobă și discursul de instigare la ură și violență.
Cea de-a treia categorie de acțiuni vizează protejarea familiilor LGBTIQ, în condițiile în care, din cauza diferențelor dintre legislațiile naționale, legăturile de familie nu sunt întotdeauna recunoscute. Comisia intenționează să promoveze, în acest sens, măsuri prin care statele membre își vor recunoaște reciproc parteneriatele între persoane de același gen.
În sfârșit, strategia Comisiei are în vedere și promovarea egalității pentru comunitatea LGBTIQ în întreaga lume, mai ales că există locuri în care aceasta se confruntă cu abuzuri grave.