Prima săptămână a drepturilor persoanelor cu dizabilități, organizată de PE
Comunitatea mondială marchează anual, în data de 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, în semn de solidaritate cu acestea. În România se află aproape 900.000 de persoane încadrate în grad de handicap.
Luminița Voinea, 29.11.2023, 09:56
Mai multe Comisii din Parlamentul European vor organiza și dezbate probleme referitoare la politicile privind drepturile persoanelor cu dizabilități până pe 4 decembrie, în săptămâna dedicată acestor persoane.
Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale organizează mai multe evenimente, inclusiv un schimb de opinii cu privire la Cardul european pentru persoane cu handicap și Cardul european de parcare. În această după-amiază, are loc o audiere comună cu Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen cu privire la Practici dăunătoare în UE față de femeile și fetele cu dizabilități.
Şi tot astăzi, Comisia pentru petiții organizează atelierul anual privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Joi, Comisia de Transport va discuta despre barierele din domeniile transportului și turismului, în timp ce Subcomisia pentru Drepturile Omului va dezbate drepturile persoanelor cu dizabilități în situații de conflict și post-conflict.
Pentru 4 decembrie este planificată și o întâlnire cu membri ai parlamentelor naționale privind participarea persoanelor cu dizabilități la procesul electoral.
Unele evenimente vor fi traduse pentru persoanele cu dizabilități în limbajul semnelor.
Europenii cu dizabilități trebuie să se poată bucura de drepturile omului și libertățile fundamentale, care le sunt acordate în temeiul Convenției ONU și să participe pe deplin la activitățile comunităţilor din care fac parte. Vom discuta acest lucru cu mai multe partide și cu organizații care reprezintă persoanele cu dizabilități, urmând principiul de bază Nimic despre noi fără noi, a declarat Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale a Parlamentului European.
Unul dintre proiectele importante este crearea a două carduri europene: unul pentru circulația liberă în UE a persoanelor cu handicap şi un card european de parcare îmbunătățit pentru aceste persoane.
Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a acestor două carduri în septembrie anul acesta, iar propunerea va fi acum negociată de Consiliul UE și de Parlamentul European. În urma negocierilor, se va adopta un act juridic, care le va impune guvernelor ţărilor din Uniunea Europeană să implementeze cardurile pentru persoanele cu dizabilităţi în termen de doi ani și jumătate.