Prima lege a UE privind refacerea naturii
Consiliul Uniunii Europene a aprobat în mod oficial primul Regulament privind refacerea naturii. Țările membre ale Uniunii trebuie să prezinte planuri naționale pentru a restaura cel puțin 20% din zonele terestre și maritime până în 2030.
Gabriela Mitrovici, 19.06.2024, 09:44
Documentul stabilește obiective și obligații specifice, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru refacerea naturii în fiecare dintre ecosistemele enumerate – de la cele terestre la cele marine, de apă dulce și urbane.
Regulamentul urmărește să atenueze schimbările climatice și efectele dezastrelor naturale. Acesta va ajuta UE să își îndeplinească angajamentele internaționale în materie de mediu și să refacă natura în Europa. Noile norme vor contribui la refacerea ecosistemelor degradate din habitatele terestre și marine din statele membre și la consolidarea securității alimentare.
Documentul acoperă o serie de ecosisteme terestre, costiere și de apă dulce, forestiere, agricole și urbane, inclusiv zone umede, pășuni, păduri, râuri și lacuri, precum și ecosisteme marine, inclusiv ierburi marine și paturi de bureți și corali. Până în 2030, statele membre vor acorda prioritate siturilor Natura 2000 atunci când vor pune în aplicare măsurile de refacere.
Conform calendarului şi în funcţie de realităţile fiecărui stat membru, Uniunea Europeană trebuie să refacă habitatele degradate în trei paşi până în 2050. Primul termen este pentru 2030, când deja trebuie să fie refăcute 30 de procente, apoi 60 de procente până în 2040 şi cel puţin 90 de procente până în 2050.
Printre măsurile de restaurare se numără şi cele referitoare la refacerea populaţiei de insecte polenizatoare, a căror scădere ameninţă securitatea alimentară şi biodiversitatea. Măsurile sunt şi pentru terenurile agricole, de la păşuni până la terenuri arabile. Statele membre trebuie să îmbunătăţească cel puţin doi din cei trei indicatori propuşi, în speţă populaţia polenizatorilor, stocul de carbon din sol sau creşterea diversităţii peisagistice, cum ar fi perdelele forestiere sau delimitarea parcelelor cu arbori, tufişuri sau alte cordoane naturale.
Regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va deveni direct aplicabil în toate statele membre.