Prima fotografie a unei găuri negre – un succes european
Uniunea Europeană a contribuit la finanțarea unui proiect științific major, care a permis fotografierea, în premieră, a unei găuri negre.
Cătălin Gomboș, 16.04.2019, 11:55
Uniunea Europeană a contribuit la finanțarea unui proiect științific major, care a permis fotografierea, în premieră, a unei găuri negre. Fotografia confirmă, astfel, o teorie veche de un secol a fizicianului Albert Einstein.
Fotografia a fost realizată de Event Horizon Telescope, care reprezintă o rețea planetară formată din 8 radio-telescoape. Acestea sunt situate la altitudini mari în munții spanioli Sierra Nevada, vulcani din Mexic și Hawaai, deșertul chilian Atacama, Antarctica și munți din statul american Arizona. Imaginea arată o gaură-neagră aflată în centrul galaxiei Messier 87, care este situată la 55 de milioane de ani lumină de Pământ, în constelația Fecioarei. Gaura neagră are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Comisarul European pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas, observa că găurile negre, a căror existență a fost demonstrată cu ajutorul teoriei relativității a lui Einstein, au ținut mult timp de domeniul imaginației și al literaturii științifico-fantastice. Ca urmare a proiectului Event Horizon Telescope, găurile negre nu mai reprezintă în prezent doar un concept teoretic, iar descoperirea arată atât meritele abordării europene cu privire la știință, cât și ce realizări pot fi obținute prin cooperarea international.
Sunt mândru de știință pentru că astăzi le dă o lecție politicienilor. Arată că pentru a face fotografia a ceva ce a visat un om în urmă cu 100 de ani e nevoie de oameni din 40 de țări, de oameni din întreaga lume. În acest moment se desfășoară, simultan, șase conferințe de presă: în Washington, în Tokyo, în Taipei, în Shanghai și în Santiago de Chile. Și sunt mândru de Europa. Sunt mândru de Europa pentru că am investit atât de mult în acest proiect. Am contribuit cu peste 44 de milioane de Euro pentru că putem fi mândri că Europa are o formulă câștigătoare iar acea formulă este simplă: noi credem cu tărie în libertatea științei, credem că oamenii de știință sunt cei care trebuie să facă alegerile, că alegerile științei nu sunt făcute de politicieni, credem cumva în intuiția științei. Stephen Hawkings a zis cândva că este trist că faptele sunt uneori mai stranii decât ficțiunea. Și nicăieri acest lucru nu este mai adevărat decât în cazul găurilor negre. Găurile negre sunt mai stranii decât orice și-au imaginat vreodată autorii de literatură științifico-fantastică dar sunt în mod ferm chestiuni de fapt științific.
Peste 200 de oameni de știință din Europa, Asia și cele două Americi sunt implicați în proiectul Event Horizon Telescope. Finanțarea UE a jucat un rol-cheie în obținerea fotografiei găurii negre, în condițiile în care Bruxellesul a sprijinit dezvoltarea și modernizarea infrastructurii necesare pentru proiect și a finanțat direct echipele a trei dintre principalii oameni de știință implicați în descoperire.