Previziunile economice intermediare din vara anului 2018
Economia europeană se comportă bine, însă va avea o creştere mai mică decât cea prognozată la previziunile de primăvară, a anunţat Comisia Europeană.
Daniela Coman, 17.07.2018, 10:31
Economia europeană se comportă bine, însă va avea o creştere mai mică decât cea prognozată la previziunile de primăvară, a anunţat Comisia Europeană.
După cinci trimestre consecutive de creștere dinamică, elanul economic al Europei s-a temperat, în prima jumătate a acestui an și se estimează că va cunoaște o scădere cu 0,2 puncte procentuale, faţă de previziunile din primăvară, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro. Influenţe nefavorabile asupra ecnomiei europene au venit în special din mediul extern, şi vorbim de tensiunile comerciale cu Statele Unitesau de creșterea prețurilor la petrol. De asemenea, nesiguranța politică din unele state membre pare să fi jucat şi ea un anumit rol. Comisia Europeană apreciază, însă, că aceştia sunt factori temporari şi că nu va avea loc o nouă escaladare a tensiunilor comerciale. Dimpotrivă, condițiile fundamentale pentru o creștere susținută a economiei europene rămân valabile.
Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici: În opinia noastră, bazele economiei europene rămân solide şi vor favoriza, în continuare, expansiunea activităţii economice. Previziunile noastre pentru creşterea economică a Uniunii Europene şi a zonei euro sunt 2,1% pentru anul acesta şi 2% pentru 2019. Constrângerile de pe piaţă vor pune presiune pe creştere, cererea externă va încetini, iar incertitudinile legate de Brexit ar putea duce la scăderea încrederii. Insist, însă, asupra faptului că impactul direct al politicii comerciale protecţioniste a Statelor Unite, în special, rămâne limitat. În acest context, previziunile noastre indică o bună evoluţie a comerţului mondial, atât anul acesta cât şi următorul: vom avea din partea partenerilor noştri o cerere susţinută de bunuri şi servicii europene, acesta fiind un motor important pentru asigurarea creşterii.
Se aşteaptă ca în această a două jumătate a anului ritmul de creştere economică să se accelereze, întrucât condițiile de pe piața forței de muncă dau semne de îmbunătățire, datoriile gospodăriilor se reduc, încrederea consumatorilor se menține ridicată, iar politica monetară rămâne favorabilă – susţin autorităţile europene.
Perspectivele oarecum optimiste ale Bruxellesului au la bază ipoteza că nu va avea loc o nouă escaladare a tensiunilor comerciale. Însă, cine poate garanta acest lucru? De la 1 iunie, preşedintele Donald Trump a impus taxe Uniunii Europene de 25 la sută la importul de oţel şi de 10 la sută la cel de aluminiu. Ulterior, el a ameninţat că va pune taxe şi mai mari pe importul de automobile europene. Nimeni nu ştie ce măsuri va mai lua Trump, după ce, zilele trecute a făcut nişte afirmaţii aproape halucinante. A aşezat Uniunea Europeană, alături de China şi Rusia, printre cei mai mari inamici ai Statelor Unite, explicând: Uniunea Europeană este foarte dificilă. Din punct de vedere comercial, ei profită de noi.
Ca urmare a creșterii prețurilor la petrol începând din primăvară, se estimează că anul acesta inflația va fi în medie de 1,9 % în UE și de 1,7 % în zona euro.