Previziunile economice de toamnă 2018
Comisia Europeană a dat publicităţii previziunile economice de toamnă, pentru statele membre ale blocului comunitar.
Arina Petrovici-Matei, 16.11.2018, 12:23
Comisia Europeană a dat publicităţii previziunile economice de toamnă, pentru statele membre ale blocului comunitar. Se preconizează că în zona euro creșterea economică se va diminua, de la nivelul de 2,4 % atins anul trecut – cel mai ridicat din ultimul deceniu -, la 2,1 % în acest an, urmând ca ulterior să se tempereze și mai mult.
Situația internațională excepțional de favorabilă de anul trecut a contribuit la susținerea unei activității economice puternice și a investițiilor în Uniunea Europeană și în zona euro. Datele înregistrate arată că toate statele membre vor continua să înregistreze creștere economică, chiar dacă într-un ritm mai lent, datorită forței consumului și investițiilor interne. În absența unor șocuri majore, Europa ar trebui să poată susține o creștere economică peste potențial, crearea susţinută de locuri de muncă și scăderea șomajului. Acest scenariu de referință este însă supus unui număr din ce în ce mai mare de riscuri de deteriorare interconectate – relevă un comunicat al Comisiei Europene.
Vicepreşedintele Valdis Dombrovskis, comisar responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a avertizat că incertitudinea și riscurile, atât externe, cât și interne, capătă proporții și încep să se repercuteze asupra ritmului activității economice. Trebuie să rămânem vigilenți și să depunem mai multe eforturi pentru a consolida reziliența economiilor noastre – apreciază Dombrovskis. La nivelul Uniunii Europene, acest lucru înseamnă adoptarea unor decizii concrete cu privire la consolidarea în continuare a uniunii economice și monetare. La nivel național, se impune încă și mai mult consolidarea rezervelor bugetare și reducerea datoriei, luându-se în același timp măsurile necesare pentru ca beneficiile creșterii să fie resimțite și de cei mai vulnerabili membri ai societății – a mai spus comisarul Dombrovskis.
La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: Economiile europene se mențin în formă, înregistrând o relaxare treptată a creșterii, de la nivelul foarte ridicat de anul trecut. Estimăm că această tendință va continua în următorii doi ani, în timp ce șomajul va continua să scadă și să atingă niveluri fără precedent în perioada de după criză. Datoria publică din zona euro se va reduce în continuare, deficitul rămânând cu mult sub 1 % din PIB. Dar, după cum am mai spus, există multe riscuri atât la nivel internaţional, cât şi european. Şi de aceea este atât de important ca factorii de decizie politică de la Bruxelles și de la nivel național să depună eforturi pentru a se asigura că zona euro este suficient de puternică pentru a răspunde tuturor provocărilor viitorului.
Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 22 octombrie 2018. Următoarea prognoză a Comisiei Europene va consta într-o actualizare a previziunilor privind PIB-ul și inflația în perioada iernii şi va fi publicată în luna februarie a anului viitor.
rnii şi va fi publicată în luna februarie a anului viitor.