Președinta Comisiei Europene apără strategia europeană anti-Covid
Modul în care Uniunea Europeană a abordat pandemia de coronavirus și, mai ales, campania de vaccinare, i-a permis să le ofere și altora ajutor și să își respecte valorile, consideră președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Cătălin Gomboș, 10.05.2021, 09:54
UE a fost criticată în primele luni ale campaniei de vaccinare din cauza ritmului lent al acesteia. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății a pus sub semnul întrebării abordarea europeană. Ritmul vaccinării s-a îmbunătățit, însă, iar până în prezent pe teritoriul UE au fost distribuite 200 de milioane de doze de vaccin. Comisia speră ca până în iulie 70% dintre europeni să fie vaccinați, un procent comparabil cu cel pe care și l-au stabilit ca obiectiv și autoritățile americane. Ursula von der Leyen:
Unii ar putea spune: țări ca Statele Unite și Marea Britanie au fost mai rapide la început. Dar spun: Europa a obținut acest succes rămânând deschisă lumii. În timp ce alții își păstrează producția de vaccinuri pentru ei înșiși, Europa este principalul exportator de vaccinuri la nivel global.
Până acum, peste 200 de milioane de doze de vaccinuri produse în Europa au fost expediate către restul lumii. Europa exportă tot atât de multe vaccinuri cât le oferă propriilor cetățeni. Și, pentru a fi clar, Europa este singura regiune democratică din lume care exportă vaccinuri pe scară largă.Uniunea Europeană este, de asemenea, gata să discute orice propunere care abordează criza într-un mod eficient și pragmatic. De aceea, suntem pregătiți să discutăm cum propunerea SUA pentru o derogare privind protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile COVID-19 ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv. T
otuși, pe termen scurt facem apel la toate țările producătoare de vaccinuri să permită exporturile și să evite măsurile care perturbă lanțurile de aprovizionare.Exporturile din Europa merg în peste 90 de țări, inclusiv COVAX. Transporturi de marfă sunt trimise către aliații noștri apropiați, cum ar fi Canada și Marea Britanie. Bunii noștri prieteni britanici au primit până acum un total de 28 de milioane de doze de pe continent. În Japonia au fost expediate 72 de milioane de doze. Și, de asemenea, multe milioane prietenilor noștri din Singapore, Mexic sau Columbia – asta pentru a numi doar câțiva. Europa este în prezent farmacia lumii.
În ciuda apariției vaccinurilor și a progreselor înregistrate în campania de vaccinare, coronavirusul continuă să rămână periculos, astfel încât se au în vedere extinderea vaccinării și la copii, repetarea vaccinurilor la adulți, dacă va fi cazul, și crearea unor seruri care să facă față noilor tulpini. Având în vedere aceste obiective, Comisia Europeană a mai comandat încă aproape 2 miliarde de doze de Pfizer, care ar urma să le fie livrate statelor membre până în 2023.