Preşedinta CE, într-un turneu în America Latină pentru a impulsiona legăturile „neglijate”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află într-un turneu în America Latină, într-un efort de întărire a legăturilor politice şi comerciale pe care Uniunea Europeană recunoaşte că le-a neglijat uneori.
Arina Petrovici-Matei, 15.06.2023, 08:10
Brazilia, Argentina, Chile şi Mexic sunt ţările unde şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut programate întrevederi la cel mai înalt nivel. La rândul său, Bruxelles-ul va găzdui peste 30 de lideri din America Latină şi Caraibe la un summit programat pentru 17 şi 18 iulie şi văzut ca o rampă de lansare pentru noua sa agendă cu această regiune. Săptămâna trecută, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell deplângea faptul că parteneriatul cu ţările din acest colţ al lumii a fost considerat uneori ca de la sine înţeles sau chiar neglijat, necesitând să fie relansat cu parteneri la alegere.
Acordul încheiat în 2019 cu blocul Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, dar suspendat în mare parte din cauza preocupărilor legate de defrişările din Amazonia, figurează printre priorităţi pe agenda turneului şefei executivului european. De altfel, aceasta a anunţat deja intenţia Uniunii Europene de a contribui cu 20 de milioane de euro la Fondul pentru Amazonia, creat în 2008 pentru a conserva partea braziliană a celei mai mari păduri tropicale din lume.
Uniunea Europeană se aşteaptă ca Mercosur să răspundă în curând la propunerea sa de a include în acord angajamente privind sustenabilitatea şi schimbările climatice. Însă, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a afirmat că neîncrederea nu poate ghida acordul comercial dintre Uniune şi ţările Mercosur şi a deplâns exigenţele privind mediul ale europenilor. Între parteneri strategici trebuie să existe încredere reciprocă, şi nu neîncredere şi sancţiuni – a declarat Lula da Silva într-o conferinţă de presă comună cu Ursula von der Leyen. De altfel, aceasta a încercat să promoveze şi o actualizare a pactului comercial Uniunea Europeană-Mexic, pe care cele două părţi l-au convenit în 2018.
Un alt accent a fost pus pe dorinţa Uniunea Europeană de a stabili parteneriate cu o serie de ţări din regiune în ceea ce priveşte materiile prime esenţiale. Uniunea are un acord comercial cu Chile, care ar putea oferi companiilor europene un acces mai bun la litiul şi la cuprul din această ţară. Iar în Argentina a fost avansată o propunere vizând explorarea rezervelor de petrol şi gaze de şist din Vaca Muerta de către investitorii europeni.