Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism – apel la candidaturi
Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism. Acesta se acordă pentru materiale de o calitate excepțională care promovează sau apără valorile fundamentale ale Uniunii Europene.
Gabriela Mitrovici, 13.05.2024, 10:54
Acest premiu este destinat jurnaliștilor profesioniști și echipelor de jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să conțină materiale aprofundate, publicate sau difuzate de organizații mass-media cu sediul în una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Premiul urmărește să sprijine și să scoată în evidență importanța jurnalismului profesionist pentru garantarea demnității umane, a libertății, democrației, egalității, statului de drept și drepturilor omului. Candidaturile se depun până pe 31 iulie, doar online, pe site-ul daphnejournalismprize.eu.
Materialul câștigător va fi ales de un juriu independent alcătuit din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de țări ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene ale jurnaliștilor. Ceremonia de decernare are loc în fiecare an în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.
Premiul și suma aferentă de 20 000 EUR demonstrează sprijinul ferm al Parlamentului European pentru jurnalismul de investigație și importanța pe care o acordă unei prese libere.
Eurodeputații au denunțat în repetate rânduri atacurile la adresa jurnaliștilor, îndeosebi cele unor politicieni din numeroase state membre, și au cerut Comisiei să propună acte legislative pentru a combate procesele abuzive. Primele norme noi pentru combaterea exercitării abuzive a drepturilor procesuale împotriva vocilor critice au fost aprobate în februarie anul acesta. Iar în martie Parlamentul a dat undă verde Legii europene privind libertatea mass-mediei, o lege nouă care protejează jurnaliștii și libertatea presei în Uniune.
Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă, activistă anticorupție și bloggeriță din Malta, care a publicat investigații ample despre corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu dosarul Panama Papers. A fost hărțuită și amenințată, iar apoi ucisă pe 16 octombrie 2017. În octombrie 2023, la șase ani de la asasinare, eurodeputaţii și-au exprimat regretul că investigația s-a soldat cu doar trei condamnări și au insistat că toți cei implicați trebuie aduși în fața justiției.