Premiul Charlemagne 2018 – Emmanuel Macron
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a primit, ieri, la Aachen, în Germania, Premiul Internaţional Carol cel Mare, cea mai importantă distincţie europeană, care reprezintă o recunoaştere a angajamentului său pro-european.
Daniela Coman, 11.05.2018, 09:41
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a primit, ieri, la Aachen, în Germania, Premiul Internaţional Carol cel Mare, cea mai importantă distincţie europeană, care reprezintă o recunoaştere a angajamentului său pro-european.
Societatea care decernează Premiul Internaţional Charlemagne – Carol cel Mare a ales să-l onoreze pe preşedintele Emmanuel Macron pentru curajul de a fi reactivat visul european. Alegerea lui Emmanuel Macron la preşedinţia Republicii Franceze a demonstrat o dată în plus că proiectul european poate încă să entuziasmeze oamenii – îşi motivează alegerea autorităţile din Aachen, care au oferit premiul, înmânat personal de cancelarul Angela Merkel. În actualul context internaţional, ea a transmis un mesaj foarte clar: Vremea în care puteam conta pur şi simplu pe Statele Unite pentru a ne proteja a apus. Europa trebuie să-şi ia destinul în mâini.
Să nu mai aşteptăm, să acţionăm acum! -a spus şi preşedintele Franţei în discursul său, în care a chemat Germania să accepte reforme ambiţioase pentru Europa. Emmanuel Macron: Unitatea dintre Germania şi Franţa este condiţia pentru păstrarea unităţii şi solidarităţii Europei, care să ne permită să mergem mai departe. Să nu ne fie frică de lumea în care trăim, să nu ne fie frică de principiile noastre şi mai ales să nu le trădăm! Ne confruntăm astăzi cu incertitudini şi tentaţii dintre cele mai rele, mergând până la abandonarea democraţiei şi a statului de drept. Să nu cedăm nimic, nimic! S-a întâmplat, în trecut, prin slăbiciune sau tăcere, să ne trădăm pe noi înşine. Să nu mai facem nici cel mai mic compromis, în Uniunea Europeană sau în Consiliul Europei, când este vorba de statul de drept şi respectarea regulilor lui! Să nu cedăm nimic din vitalitatea democraţiei şi a dezbaterii noastre democratice! Să nu cedăm nimic din civilizaţia noastră europeană, care respinge violenţa statului ca şi violenţa străzii, dar care crede în valoarea adevărului şi a confruntării de idei.
În toamna lui 1944, Achen a fost primul oraş mare din Germania de Vest eliberat de forţele aliate, după dominaţia nazistă. În anii ce au urmat, în Europa Occidentală apăreau primele organizaţii prin care foştii aliaţi încercau să-şi consolideze cooperarea economică, politică şi militară. În prejama Crăciunului din 1949, un locuitor din Achen, Kurt Pfeiffer, le-a propus concetăţenilor săi să creeze un premiu pentru contribuţia cea mai importantă adusă bunei înţelegeri între ţările din Europa de Vest, iar în mai 1950 a şi fost acordat pentru prima dată. A fost botezat Charlemagne, Carol cel Mare, după primul conducător al unui imperiu creat în Europa occidentală dupăprăbușirea Imperiului Roman. El este considerat părintele fondator atât al Franței, cât și al Germaniei, iar de unii istorici, chiar părinte al Europei. Premiul Charlemagne a fost primul premiu politic creat după constituirea Republicii Federale Germania.