Practici agricole ecologice sprijinite de Comisia Europeană
Comisia Europeană a publicat o listă a potențialelor practici agricole pe care programele ecologice europene le-ar putea sprijini în cadrul viitoarei politici agricole comune, aflată în curs de negociere între Parlamentul European și Consiliu.
Laurențiu Văduva, 19.01.2021, 08:50
Uniunea Europeană pregăteşte în prezent o reformă a Politicii Agricole Comune, care să asigure tranziţia către o agricultură mai sănătoasă, mai sustenabilă şi mai prietenoasă cu mediul, în acord cu obiectivele Pactului Verde European, cu Strategia De la fermă la Consumator şi cu cea în domeniul biodiversităţii, lansate anul trecut de Comisie.
Executivul european și-a prezentat propunerile de reformă a Politicii Agricole Comune încă din anul 2018. Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra pozițiilor lor de negociere, iar dialogul tripartit cu Comisia a început în noiembrie anul trecut.
Viitoarea Politică Agricolă Comună va juca un rol vital în gestionarea tranziției către un sistem alimentar durabil și în întărirea eforturilor fermierilor europeni de a contribui la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii şi totodată la protecţia mediului înconjurător.
Programele ecologice europene vor contribui în mod semnificativ la această tranziție și la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European.
A fost publicată şi o fişă informativă a potenţialelor practici agricole care vor putea fi finanţate prin intermediul eco-schemelor Uniunii Europene. Aceste practici trebuie să acopere activităţi referitoare la reducerea încălzirii globale, protejarea şi refacerea mediului înconjurător, bunăstarea animalelor şi rezistenţa antimicrobiană. Toate aceste practici vor trebui definite pe baza priorităţilor statelor naţionale şi ale regiunilor. Noile practici agricole vor trebui să urmărească şi vor fi chiar condiţionate de depăşirea cerinţelor de bază, adică va fi apreciat nivelul de ambiţie.
Nu în ultimul rând, fermierii care vor dori să obţină finanţare prin eco-schemele europene vor trebui să îndeplinească obiectivele Pactului Verde European, care includ cote stricte de reducere a folosirii pesticidelor şi fertilizatorilor chimici, îmbunătăţirea calităţii apei şi reducerea presiunilor asupra resurselor de apă, apoi folosirea energiei verzi, extinderea fermelor organice, reducerea vânzărilor de antimicrobiene pentru fermele de animale, cât şi refacerea biodiversităţii prin transformarea unor suprafeţe agricole.