Pozitia UE faţă de sanctiunile impuse de SUA Iranului
Statele Unite au impus, începând de luni, sancțiuni economice Iranului care derivă din retragerea americană din acordul nuclear.
Cătălin Gomboș, 09.11.2018, 10:56
Statele Unite au impus, începând de luni, sancțiuni economice Iranului care derivă din retragerea americană din acordul nuclear. Uniunea Europeană continuă să pledeze pentru aplicarea prevederilor acordului și caută metode pentru a proteja de sancțiuni companiile europene care doresc să lucreze, în continuare, pe piața iraniană. Cătălin Gomboș
Statele Unite au revenit la sancțiunile care îi fuseseră impuse Iranului înainte ca această țară să semneze cu marile puteri așa numitul acord nuclear. Acesta prevede limitarea activităților iraniene în domeniul nuclear și o inspectarea facilităților iraniene în schimbul anulării sancțiunilor economice internaționale și ar trebui să garanteze că Teheranul nu va construi o bombă atomică. Au existat, însă, suspiciuni – exprimate în primul rând de Israel – că Iranul ar încerca în continuare să producă o armă nucleară. Un alt motiv dat de Statele Unite atunci când s-au retras din acord este că acesta ar fi incomplet, întrucât nu îi impune Teheranului și să își limiteze programul balistic sau să nu mai sprijine grupări militante și teroriste care sunt implicate într-o serie de conflicte din Orientul Mijlociu și sunt active din Yemen până în Liban, dar și în afara regiunii. Problema cu noile sancțiuni americane este că acestea vizează, automat, toate entitățile care au relații economice atât cu Iranul cât și cu Statele Unite – inclusiv pe cele europene. Planurile Bruxelles-ului de a le evita au primit o lovitură după ce Societatea pentru Comunicații Financiare Interbancare Globale, SWIFT, cu sediul în Belgia, a anunțat că are de gând să respecte sancțiunile. Bruxelles-ul și statele membre pregătesc acum un instrument special, denumit Special Purpose Vehicle, sau SPV, pentru a proteja companiile europene de sancțiuni.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic: Am luat notă de decizia cu privire la SWIFT și o găsim decizia, sau mai degrabă decuplarea, regretabilă întrucât riscă să afecteze integritatea sistemului financiar internațional, dar noi ca Uniune Europeană rămânem hotărâți să sprijinim acordul nuclear cu Iranul și să îl considerăm drept un lucru ține de securitatea noastră. De aceea vom continua să încercăm să păstrăm beneficiile care derivă din acest acord și din ridicarea sancțiunilor economice. În ceea ce privește SPV-ul, munca privind stabilirea acestui instrument special continuă și a fost, de fapt, accelerată pentru a putea ca Iranul să beneficieze de lipsa sancțiunilor și pentru ca exportatorii și importatorii europeni să desfășoare schimburi comerciale legitime, pentru a facilita executarea de plăți, inclusiv pentru petrol. La această inițiativă – una dintre cele câteva care au fost lansate – lucrează statele membre în coordonare cu noi.
8 țări au primit scutiri temporare de la sancțiuni; printre acestea se numără China și India, aliați americani ca Japonia și Coreea de Sud, dar și două state membre ale Uniunii Europene – Grecia și Italia. Washingtonul a spus clar, însă, că nu va scuti Uniunea Europeană în întregul său de la sancțiuni.