Poluarea este asociată cu 10% din cancerele depistate în Europa
Aproximativ 10% din cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea sub diverse forme - avertizează Agenţia Europeană de Mediu.
Arina Petrovici-Matei, 06.07.2022, 08:37
Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa. Gerardo Sanchez, un expert de la Agenţia Europeană de Mediu, a precizat însă că toate riscurile cancerigene de mediu şi profesionale pot fi reduse. Expertul a mai spus, înaintea publicării raportului – primul redactat de această agenţie europeană în legătură cu asocierea dintre cancer şi mediul înconjurător -, că aceste maladii provocate de mediu şi cauzate de radiaţii sau de agenţi chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil.
Potrivit datelor Agenţiei Europene de Mediu, poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2 procente din decesele cauzate de această boală; chiar pentru 9% în cazul cancerului pulmonar. Studii recente au detectat şi o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii. Radonul, un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în special în încăperi slab ventilate, este considerat responsabil pentru 2 procente din cazurile de cancer depistate în Europa. Agenţia Europeană de Mediu mai arată că razele ultraviolete – de origine în principal solară, dar şi artificială – provoacă aproape 4% din toate cazurile de cancer, în special cel de piele, a cărui incidenţă a crescut puternic în Europa pe parcursul ultimelor decenii.
Anumite substanţe chimice utilizate la locurile de muncă şi eliberate în mediul înconjurător sunt şi ele cancerigene. Plumbul, arsenicul, cromul, pesticidele ori bisfenolul A sunt printre cele mai periculoase pentru sănătatea europenilor, la fel ca azbestul, interzis din 2005 în Uniunea Europeană, dar prezent totuşi în anumite clădiri.
În blocul comunitar, 2 milioane 700 de mii de oameni sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer în fiecare an, iar aproape jumătate dintre ei nu supravieţuiesc. Continentul european, care deţine abia 10% din populaţia mondială, contabilizează 23 de procente din totalul cazurilor noi de cancer depistate la nivel global şi 20 din totalul deceselor provocate de această maladie în lumea întreagă.