Poluarea aerului continuă să depășească limitele și valorile din ghidurile UE
Calitatea aerului se îmbunătățește în Uniunea Europeană.Progresele sunt însă lente, astfel că poluarea este în continuare responsabilă pentru nu mai puțin de 480 de mii de morţi premature în fiecare an, atrage Agenţia Europeană de Mediu.
Mihaela Mihai, 07.11.2018, 12:07
Concentraţiile de particule fine, de dioxid de azot ( emis de motoarele diesel) şi de ozon au scăzut uşor în aerul din Europa, potrivit datelor din 2015 pe care se bazează raportul dat publicătății recent de Agenția Europeană de Mediu.
Cu toate acestea, valoriledepășesc limitele autorizate de Uniune, dar și pe cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, mai stricte decât cele comunitare.
Potrivit Agenției, particulele fine, adică praful fin care provine de la vehiculele rutiere, transportul maritim și funinginea eliberată prin ardere, cunoscută drept negru de fum, au fost responsabile pentru 391 de mii de morţi premature în 2015 în cele 28 de ţări ale forului comunitar. Se întâmplă acest lucru pentru că trei sferturi din cei care locuiesc în orașele Uniunii Europene au fost expuși la concentrații care depășesc valorile admise.
Numărul morţilor premature legate de dioxid de azot a fost estimat la 76 de mii în 2015, iar în ceea ce priveşte ozonul, numărul acestora este estimat la 16.400.
Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului în Europa, împreună cu agricultura, producţia de energie şi industria.
Europenii care trăiesc la oraş, unde emisiile legate de transportul rutier sunt cele mai importante, sunt afectaţi în mod special.
Raportul atrage totodată atenția și asupra altor consecințe deloc de neglijat. Poluarea aerului are un impact considerabil asupra economiei, mărind costurile medicale și reducând productivitatea ca urmare a numărului de zile de lucru pierdute din cauza problemelor de sănătate. Poluarea aerului are un impact negativ și asupra ecosistemelor, pentru că degradează solurile, pădurile și reduce producția agricolă.
Poluarea atmosferică rămâne la cote periculoase în multe părți ale lumii. 9 din 10 oameni respiră un aer care conține un nivel ridicat de poluanți. Iar din această cauză în 2016 au fost în întreaga lume 4.2 milioane de decese. Am spus de multe ori că actuala Comisie Europeană protejează. Un angajament pe care ni l-am luat și care trebuie să se reflecte şi în acțiunile noastre de a asigura un aer sigur de respirat. Suntem hotărâți să tratăm această problemă cu seriozitate și cu maximă urgență. Este timpul să ne intensificăm eforturile, să trecem cu adevărat la acțiune și să nu mai depășim limitele de poluare. Comisia va susține, cu toate mijloacele posibile, efortul statelor membre de a respecta legile convenite în materie de mediu, spunea la mijlocul lunii mai comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.
Șase ţări au fost trimise atunci de executivul comunitar în faţa Curţii de justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligaţiilor în materie de calitate a aerului. Este vorba de Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Ungaria şi România. În cazul țării noastre, Comisia Europeană spune că autorităţile nu au luat măsurile necesare pentru a reduce nivelul de poluare cu particulele fine.