Politica de coeziune a UE după 2020
La Bruxelles a avut loc, ieri, ultima şedinţă a Consiliului Afaceri Generale dedicată viitorului politicii de coeziune înainte de prezentarea propunerii de buget comunitar post 2020.
Gabriela Mitrovici, 13.04.2018, 11:51
Miniştrii reuniţi în Consiliul Afaceri Generale au discutat despre contextul strategic şi priorităţile politicii de coeziune după anul 2020, în special despre investiţii, criteriile de alocare a fondurilor şi modalităţile de îmbunătăţire a eficienţei acestei politici.
În acest context, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu și-a exprimat convingerea că Europa are nevoie de o politică de coeziune pentru toate regiunile, apreciind însă că păstrarea status quo-ului nu reprezintă o opțiune. Înaltul oficial european a subliniat necesitatea de a asigura o mai mare flexibilitate pe viitor, un demers personalizat în funcție de nevoile regionale care să includă, de exemplu, o nouă metodă de alocare și noi indicatori, precum și o legătură mai strânsă între politica de coeziune și reformele structurale.
Referindu-se la prioritățile de investiții, comisarul Crețu a declarat: Suntem conștienți de impactul tot mai mare pe care procesul de globalizare îl are asupra regiunilor, subliniind apoi necesitatea de a sprijini regiunile pentru ca acestea să realizeze tranziția industrială, să se angajeze pe calea inovării și să investească în propriile comunități prin intermediul specializării inteligente.
Corina Creţu: Sigur că trebuie să ne modernizăm politicile, trebuie să ne adaptăm, dar este foarte clar că politica de coeziune trebuie să continue să susţină întreprinderile mici şi mijlocii, inovaţia, incluziunea socială, dar şi atenuarea schimbărilor climatice, energia sustenabilă şi transportul, sănătatea şi infrastructura digitală. Şi trebuie, de asemenea, să ajute regiunile să facă faţă impactului tot mai mare al globalizării, al noilor tehnologii. Trebuie să ajutăm şi cetăţenii regiunilor să gestioneze impactul pe termen lung al migraţiei. Subliniez, de asemenea, că doar produsul intern brut pe cap de locuitor nu mai este un indicator suficient pentru a decide alocările, dar acum analizăm şi alţi indicatori care să reflecte situaţia specifică fiecărei regiuni, calitatea vieţii şi provocările cu care se confruntă cetăţenii.
Între concluziile adoptate de Consiliu se numără norme mai simple de aplicare a politicii de coeziune la nivelul Uniunii şi la nivel naţional; împărțirea responsabilităților între instituțiile europene și statele membre, în conformitate cu principiul subsidiarității și al proporționalității; pregătirea din timp pentru noile programe pentru a asigura punerea în aplicare mai rapidă; transferul de responsabilități mai sporite pentru punerea în aplicare operațională a politicii de coeziune către țările Uniunii Europene.
Această reuniune a fost ultima pe teme de coeziune, înainte de prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii pentru viitorul buget comunitar, ce va avea loc în data de 2 mai.