Planului strategic PAC al României, discutat la București cu Comisarul european pentru agricultură
Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a discutat cu autoritățile de la București despre viitorul politicii agricole comune și despre situația fermierilor români.
Luminița Voinea, 15.05.2024, 10:53
La întâlnirea de la București cu autoritățile române, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a salutat abordarea echilibrată a României, care a reuşit să răspundă atât nevoilor de tranzit al cerealelor, cât şi revendicărilor fermierilor, în contextul efectelor produse de războiul din Ucraina, se precizează într-un comunicat de presă.
Oficialii au arătat că avantajul pe care Uniunea Europeană îl are pe plan mondial, de cel mai mare exportator mondial de produse agricole, trebuie menţinut şi trebuie create condiţii pentru ca fermierii europeni să poată, în continuare, să-şi dezvolte activităţile.
Discuția dintre comisarul european pentru agricultură si autoritățile de la București, despre viitorul politicii agricole commune și situaţia fermierilor, a venit în contextul provocărilor generate de războiul din Ucraina şi securitatea alimentară.
Autoritățile române au susținut alocarea în continuare a unor resurse financiare consistente către sectorul agricol european în viitoarea politică agricolă comună, pentru protejarea fermierilor şi asigurarea competitivităţii Uniunii Europene pe pieţele globale.
De asemenea, autoritățile de la București au solicitat ca în viitoarea Politică Agricolă Comună să nu mai existe diferenţe între nivelul plăților acordate la hectar între fermierii din Uniunea Europeană.
Aceste plăți sunt vitale în asigurarea veniturilor şi securităţii alimentare, a susţinut ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la întâlnirea cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
Principalele subiecte aflate pe agenda discuţiilor au vizat: prelungirea perioadei şi creşterea plafonului cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei, majorarea sprijinului şi suplimentarea plafonului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol.
În cadrul discuţiilor, comisarul Wojciechowski a apreciat evoluţia pe care ţara noastră a avut-o ca producător agroalimentar în ultimul deceniu, considerând esenţial ca fermierii din România să continue să producă în cantităţi mari şi cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieţei UE şi al securităţii alimentare mondiale.