Plan UE pentru a ajunge din urmă USA şi China la inteligenţa artificială
Europa are nevoie de o creștere serioasă a investițiilor private în domeniul inteligenței artificiale pentru a reuși să concureze cu SUA și China.
Gabriela Mitrovici, 26.07.2018, 10:43
Europa are nevoie de o creștere serioasă a investițiilor private în domeniul inteligenței artificiale pentru a reuși să concureze cu SUA și China. În opinia comisarului european, Jyrki Katainen, aceasta este una dintre piedicile majore din calea progresului în acest sector.
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au semnat, deja, în aprilie, o declarație privind cooperarea în domeniul inteligenţei artificiale, lansarea radarului privind inovarea şi dezvoltarea tehnologiei blockchain la nivel european. Fiecare semnatar și-a luat angajamentul de a face investiții publice dedicate cercetării în aceste domenii, de a moderniza politicile naționale, în încercarea de a crea o inteligență artificială europeană care să poată concura cu Statele Unite și China.
Politicienii europeni încearcă să-și intensifice eforturile pentru a impulsiona domeniul inteligenței artificiale, alocând fonduri publice și stimulând companiile să investească în robotică și aplicații medicale care procesează cantități uriașe de date.
Săptămâna trecută, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri special dedicată acestui domeniu, vicepreședintele executivului european, Jyrki Katainen, spunea că foarte important este ca firmele private să înțeleagă că trebuie să investească în inteligența artificială.
Jyrki Katainen: Europa este mult în urmă în ceea ce privește investițiile private în inteligența artificială. Iar acesta este un obstacol semnificativ, pentru că inteligența artificială te face mult mai competitiv dacă investești în ea. De aceea, Uniunea Europeană dorește să sprijine investițiile private în inteligența artificială. Iată și niște cifre: în 2016 companiile europene au investit în acest domeniu doar 3 miliarde de euro, în timp ce în aceeași perioadă în Statele Unite au fost investite aproximativ 18 miliarde de euro, iar în Asia, în principal în China, aproape 8 milioane de euro. Deci trebuie să ne asigurăm că sectorul nostru privat continuă să investească în noi inovații și în special în inteligența artificială. Parteneriatele lor private și publice sunt, de asemenea, necesare.
În prezent, Uniunea Europeană oferă subvenţii importante instituţiilor care promovează cercetarea şi dezvoltarea. Fondurile încurajează şi derularea unor activităţi cu potenţial crescut de risc, pentru că finanţarea este doar parţială.
Pe de altă parte, modificările regimului fiscal sau lipsa unor reguli sau norme clare reprezintă piedici în calea investiţiilor în cercetare şi inovare.
Potrivit unui studiu Deloitte, publicat săptămâna trecută, și companiile din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, încearcă să intre în cursa pentru inovare. Ele au un sector de cercetare-dezvoltare competitiv, dar sunt încă la o distanţă considerabilă de statele europene care au o cultură dezvoltată către inovare.
Cele mai multe state din Europa Centrală şi de Est cheltuie în zona de cercetare-inovare un procentaj mai mic de PIB decât primele 15 țări din Uniune.
Dintr-un anumit punct de vedere, statele din Europa Centrală şi de Est sunt, totuşi, privilegiate; ele pot beneficia de inovaţiile introduse de ţările dezvoltate, replicând astfel soluţii adoptate şi testate pe pieţe mai mature.