Plan de acțiune european pentru educația digitală
Pandemia provocată de coronavirus a mutat brusc școala pe internet în primele luni ale anului. Învățământul a fost nevoit astfel să facă un pas rapid și important în același timp spre era digitală.
Mihaela Mihai, 06.10.2020, 11:20
Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în urma crizei provocate de pandemia de COVID 19 este faptul educația digitală nu mai este un subiect marginal, a devenit o parte integrantă a sistemului nostru de învățământ și formare profesională, a spus în conferința de presă de prezentare a planului de acțiune Margrethe Vestager, vicepreședintă a Comisiei Europene, însărcinată cu pregătirea tranziției către era digitală. A ținut să precizeze că deși nu sunt cuvintele ei, ci ale unui professor, este total de acord cu această concluzie. Educația digitală devine o parte integrală a viitorului nostru și un subiect extrem de important.
Adoptat săptămâna trecută de executivul comunitar, planul de acțiune trece în revistă problemele apărute în primăvară în sistemele de învățământ și propune un set de inițiative menite să facă educația digitală accesibilă în întreaga Europă.
Unul din primele lucruri pe care trebuie să îl facem este să ne asigurăm că școlile au echipamentele necesare pentru a trece prin această transformare digitală. Vom pune la punct ghiduri care să ofere asistență de-a lungul întregului proces. Plecând de la asigurarea conexiunii la internet și a dispozitivelor tehnice necesare până la mijloacele prin care profesorii vor putea stăpâni noile metode de învățare, mai spune Margrethe Vestager, enunțând astfel una din prioritățile pe termen lung ale planului de acțiune. Și anume, dezvoltarea unui sistem educațional digital de înaltă performanță.
Cel de-al doilea obiectiv strategic pe care ni l-am propus este consolidarea aptitudinilor și competențelor digitale. Astăzi, mai mult de unul din cinci tineri nu are suficiente cunoștințe în acest domeniu. Este absolut necesar să le oferim oamenilor șansa să se perfecționeze, punctează Margrethe Vestager.
Planul de acțiune va fi pus în practică de anul viitor și cuprinde măsuri până în anul 2027. Până atunci va fi analizat la un Summit european pentru educație, pe care Comisia îl va găzdui online pe 10 decembrie și care va reuni miniștrii de resort din statele membre.
De ce este importantă această inițiativă, aflăm de la aceeași Margarethe Vestager: Ne modernizăm educația pentru că este important să adaptăm ce și cum învățăm la noua realitate tehnologică.