Peste două treimi din copiii ucraineni refugiaţi în ţările UE au sub 14 ani, potrivit Eurostat
Peste 70% dintre copiii ucraineni refugiaţi din cauza invaziei Rusiei în ţările Uniunii Europene au vârste sub 14 ani. Datele au fost făcute publice, recent, de Eurostat, organismul de statistică al Comisiei Europene.
Mira Gomboș, 10.08.2022, 09:01
Executivul comunitar atrage atenţia statelor membre că toți copiii care fug din calea războiului din Ucraina ar trebui să aibă acces neîngrădit şi fără discriminare la drepturile lor. Ei trebuie să poată beneficia inclusiv de sprijinul psihologic necesar, de asistență medicală și de acces la educație. O atenție deosebită ar trebui să li se acorde copiilor neînsoțiți de părinţi. Ei trebuie să fie înregistrați imediat după sosire, iar căutarea celorlalți membri ai familiei reprezintă o prioritate. În cazul acestor copii, polițiștii de frontieră vor înregistra, de asemenea, identitatea adulților cunoscuți care îi însoțesc în călătorie sau care îi așteaptă, precum și țara europeană de destinație declarată. Copiii neînsoțiți sau separați de familie au, de asemenea, dreptul de a li se numi, cât mai curând posibil, un tutore care își va asuma autoritatea părintească până la reunirea cu părinții sau cu alți membri de familie.
Comisia Europeană aminteşte că sprijină și finanțează accesul la îngrijirea adecvată a orfanilor și a copiilor cu dizabilități refugiaţi. De asemenea, executivul comunitar colaborează cu organizații internaționale în vederea reunificării familiilor, prin programe de căutare a membrilor acestora şi ajută statele membre în acțiunile menite să combată răpirile și traficul de copii.
Numărul telefonic european de urgență pentru copii dispăruți, 116 000, este valabil în toate cele 27 de state membre ale UE, precum și în Albania, Serbia, Elveția și Regatul Unit. Oricine poate suna la 116 000 pentru a semnala dispariția unui copil.
Sistemul Missing Children Europe oferă, de asemenea, informații despre cum se poate semnala dispariția unui copil ucrainean în Europa, transmite apeluri publice referitoare la copiii ucraineni dispăruți în prezent pe teritoriul UE și pune la dispoziție resurse pentru sprijinirea copiilor dispăruți și a membrilor lor de familie care au fugit din Ucraina.