Pescuit rezilient şi sustenabil în UE
În Uniunea Europeană, în general, pescuitul şi activităţile conexe devin tot mai sustenabile şi, în acelaşi timp, mai puţine stocuri sunt pescuite excesiv. Totuşi, sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura rezilienţa acestui sector – admite Executivul comunitar.
Arina Petrovici-Matei, 12.06.2024, 09:44
Comisia Europeană a adoptat o serie de orientări privind posibilităţile de pescuit pentru 2025 şi va demara consultări cu actorii interesaţi. Propunerile care urmează să fie adoptate din toamnă vor urmări menţinerea stocurilor de peşte care au atins deja niveluri sustenabile, ajutând în acelaşi timp alte stocuri să se refacă. Comunicarea Comisiei se bazează pe evaluări ştiinţifice independente.
Comisarul pentru Mediu Virginijus Sinkevicius a salutat faptul că, în Uniunea Europeană, există tot mai puţine stocuri pescuite excesiv. Stocurile gestionate în mod durabil oferă o bază economică mai bună pentru pescarii noştri – a subliniat oficialul european. În timp ce sustenabilitatea continuă să se îmbunătăţească, pescarii se confruntă cu provocări importante. Astfel, Comisia pregăteşte în prezent o evaluare a politicii comune în domeniul pescuitului pentru a analiza dacă aceasta îşi îndeplineşte obiectivele şi pentru a putea fi luate, în viitor, cele mai bune decizii – a mai spus comisarul Virginijus Sinkevicius.
Comunicarea subliniază că, în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, în timp ce stocurile devin din ce în ce mai sănătoase, mortalitatea prin pescuit este în continuare prea ridicată. Mai precis, deşi rata mortalităţii prin pescuit este la cel mai scăzut nivel de până acum, ea este în continuare cu 20% peste rata recomandată de sustenabilitate.
Situaţia din Marea Baltică rămâne extrem de îngrijorătoare, deoarece stocurile de peşte continuă să scadă din cauza diferitelor presiuni. Patru din zece stocuri din Marea Baltică nu mai sunt vizate şi pot fi debarcate exclusiv drept capturi accidentale.
Statele membre ar trebui să îşi continue eforturile de a inversa această situaţie prin punerea deplină în aplicare a legislaţiei Uniunii Europene. Şi comunităţile de pescari continuă să fie afectate de schimbările climatice, fapt care duce la incertitudini din cauza disponibilităţii în scădere a stocurilor de peşte de care depind pentru a-şi asigura mijloacele de subzistenţă. Acest lucru este valabil şi pentru comunităţile care se bazează pe stocuri supraexploatate. Iar pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat afectează şi el accesul pescarilor la resurse suficiente.