Perspectivele euro la 20 de ani de la apariţie
Debutul anului a marcat 20 de ani de la lansarea monedei unice europene. Adoptată, până acum, de 19 dintre statele membre, moneda euro este strâns legată de uniunea economică și monetară, care continuă să fie dezvoltată și aprofundată.
Cătălin Gomboș, 08.01.2019, 12:44
Debutul anului a marcat 20 de ani de la lansarea monedei unice europene. Adoptată, până acum, de 19 dintre statele membre, moneda euro este strâns legată de uniunea economică și monetară, care continuă să fie dezvoltată și aprofundată.
Începând cu 1 ianuarie 1999, 11 state membre ale Uniunii Europene au adoptat o politică monetară comună, ghidată de Banca Centrală Europeană, și au lansat pe piețele financiare moneda euro. Aveau să mai treacă, însă, încă trei ani până când bancnotele și monedele propriu-zise să intre în circulație. În anii care au urmat zona euro s-a extins treptat și a trebuit să depășească o criză economică severă. Criza a dus, însă, la apariția a noi mecanisme, iar extindearea zonei euro va continua și în viitor, după cum a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis în cadrul unei dezbateri recente:
Va trebui să discutăm despre aprofundarea uniunii economice și monetare – și multe dintre neajunsurile inițiale ale zonei Euro au fost corectate în urma crizei economice: avem acum semestrul european pentru a coordona mai bine politicile fiscale și macro-economice ale statelor membre, avem mecanismul european de stabilitate pentru a ajuta statele aflate în dificultate, avem uniunea bancară, Banca Centrală Europeană și-a extins instrumentele pentru politici monetare. Munca nu este, însă, gata: încă trebuie să implementăm elemente pentru uniunea bancară, inclusiv cel privitor la mecanismul de sprijin comun pentru Fondul Unic de Rezoluție, schema europeană de garantare a depozitelor, trebuie să completăm unele dintre instrumentele fiscale din zona euro, inclusiv propunerile Comisiei cu privire la programul de sprijin al reformelor pentru a facilita reformele structurale în statele membre și stabilizarea fiscală pentru care am propus o funcție europenă de stabilizare a investițiilor. Dacă vorbim despre extinderea zonei euro, partea pozitivă este că aceasta rămâne deschisă și atractivă pentru noi state membre și știm că în prezent câteva țări lucrează pentru a atinge acest obiectiv. Bulgaria a prezentat o listă clară de măsuri pe care se angajează să le ia pentru a implementa mecanismul european de schimb, ca un pas către Euro, ne așteptăm ca în curând și Croația să facă acest lucru și probabil că una dintre lecțiile crizei a fost că nu este suficient să bifăm niște căsuțe, să bifăm criteriile de la Maastricht, ci trebuie și o anumită structură a economiilor statelor membre pentru ca acestea să aibă succes odată ce ajung în zona euro. De aceea punem acum accentul mai mult pe convergența reală, pe structura economic a statelor membre care se alătură, iar noutatea este că aceia care se alătură acum zonei euro se alătură și uniunii bancare, ceea ce înseamnă că se pune mai mult accentul pe ceea ce se întâmplă în sectorul bancar al acelor state membre.
Moneda euro – a doua cea mai puternică din lume – a fost adoptată, până acum de 19 dintre statele membre ale Uniunii Europene și este folosită de peste 340 de milioane de cetățeni europeni.