Percepția asupra independenței justiției în UE s-a îmbunătățit
52% dintre români au o părere bună sau destul de bună despre independența sistemului judiciar din țara noastră, potrivit unui sondaj Eurobarometru. Cifrele sunt prezentate în contextul în care Comisia Europeană publică un nou tablou de bord privind justiția în UE.
Luminița Voinea, 14.06.2024, 08:27
Tabloul de bord privind justiția în Uniunea Europeană este o prezentare anuală, care oferă date comparative privind eficiența, calitatea și independența sistemelor judiciare din statele membre UE.
Ediția de anul acesta include, pentru prima dată, noi cifre specifice privind independența justiției, de exemplu, cu privire la numirea președinților de instanțe, la cadrele naționale privind declarațiile de avere și la demiterea procurorilor generali.
Principalele constatări ale tabloului de bord arată că percepția privind independența justiției s-a îmbunătățit, inclusiv în rândul țărilor care s-au confruntat cu provocări sistemice.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, începând din 2016, percepția publicului larg cu privire la independența justiției s-a îmbunătățit sau a rămas stabilă în 19 state membre.
În România, 52% dintre respondenți au o părere bună sau destul de bună despre independența sistemului judiciar din țara noastră, în speță despre independența curților și a judecătorilor, la egalitate cu media europeană.
O altă constatare a Tabloului de bord al UE privind justiția din 2024, se referă la numirea procurorilor și demiterea procurorului general.
În 14 state membre, procurorii sunt numiți fie de consiliile independente ale procurorilor, fie de procuratura însăși. Puterea executivului – fie ministrul justiției, fie guvernul sau șeful statului – de a numi procurori este supusă unui control judiciar în aproape toate cele 12 state membre în care procurorii sunt numiți în acest mod.
Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, spune că acest tablou de bord privind justiția în UE arată că eforturile de consolidare a independenței sistemului judiciar în întreaga Uniune Europeană dau roade.
“Ne propunem să promovăm încrederea în instituțiile noastre juridice și să ne asigurăm că justiția este independentă și accesibilă tuturor”, a mai spus Věra Jourová.
Constatările din Tabloul de bord privind justiția vor fi utilizate pentru Raportul Comisiei Europene din 2024 privind statul de drept.