Penuriile grave de medicamente și securitatea aprovizionării în UE
Penuriile grave de medicamente cu care ţările europene s-au confruntat în pandemie au determinat Comisia Europeană să adopte un set de acțiuni menite să prevină astfel de situaţii, în această iarnă şi în anii următori.
Mira Gomboș, 27.10.2023, 08:10
Setul de acţiuni adoptat de Comisia Europeană pune accentul pe cele mai importante medicamente,cum sunt antibioticele, spre exemplu, pentru care securitatea aprovizionării în Uniune trebuie garantată în orice moment. Astfel, Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară și Agenția Europeană pentru Medicamente au identificat antibioticele esențiale pentru care anticipează riscul unor penurii grave înainte de iarnă. Au fost puse în aplicare măsuri pentru a asigura disponibilitatea acestor antibiotice, însă Comisia Europeană consideră că sunt necesare şi alte acţiuni.
Printre acestea:
-Lansarea unui mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente, în baza căruia, atunci când un stat membru are nevoie de un anumit medicament, să le semnaleze acest lucru celorlalte state membre, care pot redistribui pilulele din stocul lor disponibil.
-Constituirea unei liste la nivelul Uniunii cu medicamentele esențiale, până în aprilie 2024, care va arăta unde sunt necesare măsuri suplimentare
-Flexibilitate în materie de reglementare – statele membre să poată utiliza derogări normative pentru ca medicamentele să ajungă la pacienți în timp util, inclusiv prin prelungirea termenului de valabilitate sau autorizarea rapidă a alternativelor.
-Orientări ale Uniunii Europene privind achizițiile publice de medicamente, pentru consolidarea securității aprovizionării, care urmează să fie publicate de Comisie până la începutul anului viitor
-Achiziții publice comune ale UE de antibiotice și medicamente utilizate în tratamentul virozelor respiratorii pentru iarna viitoare.
Pentru a diversifica sursele de aprovizionare și pentru a stimula și moderniza producția de medicamente esențiale, Comisia intenționează să instituie, împreună cu toate părțile interesate, o alianță care să fie operațională la începutul lui 2024. Activitatea acestei alianțe se va concentra pe anumite medicamente esențiale care prezintă cel mai mare risc de penurie și generează cel mai mare impact asupra sistemelor de sănătate.