PE:FIFA şi Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar – compensaţii pentru cei care şi-au pierdut viaţa
Parlamentul European critică Federația Internațională de Fotbal pentru modul în care a ales Qatarul drept gazdă a Campionatului Mondial.
Mihaela Mihai, 28.11.2022, 08:29
FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial, iar corupția din cadrul acestui organism internațional este generalizată, sistemică și adânc înrădăcinată, este mesajul transmis de eurodeputați prin rezoluția adoptată săptămâna trecută în timpul ședinței plenare desfășurate la Strasbourg.
Dacă vrem ca lucrurile să se schimbe, avem nevoie de o reformare fundamentală a Federației Internaționale de Fotbal. Domnule Infantino, fă-ne tuturor o favoare: Demisionează acum!, a afirmat în timpul dezbaterilor care au precedat adoptarea rezoluției eurodeputatul danez, Niels Fuglsang, extrem de critic la adresa actualului președinte al FIFA, Gianni Infantino.
Nemulțumirile vizează atât procesul prin care Qatarul a fost ales drept gazdă a Campionatului Mondial, proces despre care eurodeputații spun că nu a fost transparent, cât și numeroasele abuzuri comise în această țară. Pe câteva dintre ele le trece în revistă Lara Wolters, din Olanda:
Indiferent de câte progrese au fost făcute în Qatar, și au fost făcute unele progrese, nu este deloc în regulă ca oamenii să-și piardă viața în construcția infrastructurii necesare competiției sau că alții să ajungă în închisoare doar pentru că au cerut să le fie plătite salariile. Și categoric nu este deloc în regulă ca cei care aparțin minorităților sexuale să trăiască în teamă.
Pe de altă parte, membrii legislativului comunitar salută faptul că, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, autoritățile de la Doha au plătit 320 de milioane de dolari celor care nu și-au primit salariile la timp prin intermediul unui așa numit Fond de asistență și asigurare a lucrătorilor.
Cu toate acestea, spun eurodeputații, mulți muncitori nu au beneficiat de despăgubiri. Compensații nu au primit nici familiile celor care și-au pierdut viața în construcția infrastructurii necesare Campionatului. Ar fi vorba, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la The Guardian, de nu mai puțin de peste 6 mii 500 de muncitori străini.
Pe viitor avem nevoie de un angajament ferm și credibil privind respectarea drepturilor omului atât din partea țării gazdă, cât și a Federației Internaționale de Fotbal, a afirmat aceeași Lara Wolters.
Iar rezoluția Parlamentului European cere încetarea practicii denumite sportswashing (îmbunătățirea reputației prin sport). Cu alte cuvinte, competițiile majore nu ar mai trebui să aibă loc în țări în care valorile fundamentale sunt încălcate.