PE și Consiliul UE fac pași importanți în direcția unui acord politic privind rescEU
Uniunea Europeană face pași importanți în consolidarea răspunsului său în cazul unor dezastre naturale.
Mihaela Mihai, 10.01.2019, 11:18
Uniunea Europeană face pași importanți în consolidarea răspunsului său în cazul unor dezastre naturale. Actualul său Mecanism de protecție civilă urmează să fie înlocuit de un alt sistem, rescEU, iar Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu.
Vară 2017. Este caniculă în Portugalia, izbucnesc incendii de pădure, 114 oameni își pierd viața. Flăcările fac prăpăd în aceeaşi perioadă și în mai multe regiuni din Spania. Vară 2018. O stațiune întreagă din Grecia, din apropierea Atenei, arde. Aproape 100 de oameni mor, sute de case sunt distruse şi suprafeţe mari de teren arse. Mulţi dintre cei care au scăpat cu viaţă rămân doar cu hainele de pe ei şi cu amintirile. Restul este transformat în scrum şi ruine. Toamnă 2018. Peste 30 de oameni mor în Italia în urma inundațiilor provocate de ploile puternice.
Sunt doar câteva dintre dezastrele naturale cu care Uniunea Europeană s-a confruntat recent. Pe lângă pierderile de vieți omenești, costurile economice sunt uriașe. Statistici oficiale arată că doar în 2016, pe continentul european s-au înregistrat pagube de aproape 10 miliarde de euro.
În toate aceste situații, statele membre au apelat la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. În actuala sa formă, sistemul se bazează pe contribuțiile voluntare ale statelor membre, iar ajutorul este coordonat de la Bruxelles.
Sunt mândru de ce am realizat în cadrul actualului sistem. Ne-am dus la îndeplinire multe misiuni. Realitatea de pe teren se schimbă însă. Trenbuie să ținem cont de schimbările climatice ale căror consecințe sunt tot mai vizibile. Sistemul nostru a fost conceput în alte timpuri pentru alte timpuri. Efectele devastatoare ale dezastrelor sunt mult mai frecvente. Mult mai violente. Până acum, răspunsul nostru în cazul dezastrelor naturale s-a bazat pe contribuția voluntară a statelor membre. Dar este greu ca o țară să ajute o altă țară dacă amândouă se confruntă în același timp cu aceleași riscuri, cu aceleași dezastre. Este o nouă realitate. Nici o țară nu poate face față acestor fenomene singură. Actualul mecanism și-a atins limitele, crede comisarul pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides.
Potrivit noilor planuri, Uniunea Europeană vrea să renunțe la acest principiu al contribuţiei voluntare în sprijinul unui stat membru care are nevoie de ajutor şi își propune crearea unei rezerve comune de capacități de răspuns în caz de dezastre.