PE s-a pronunţat pentru liberalizarea exporturilor de produse agricole din Rep. Moldova
Parlamentul European a aprobat liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană. Decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare, de 572 de voturi pentru, 28 împotrivă şi 32 de abţineri.
Arina Petrovici-Matei, 15.07.2022, 06:29
Legislativul comunitar a adoptat practic propunerea Comisiei Europene de a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se pun taxe vamale, la cele şapte produse pentru care sunt încă aplicate: roşii, usturoi, struguri de masă, mere, cireşe, prune şi suc de struguri. Uniunea Europeană a luat această decizie pentru a ajuta exportatorii moldoveni, care au de suferit din cauza invaziei ruse în Ucraina şi care a dus la închiderea mai multor pieţe din Est.
Acum, Moldova poate să-şi redirecţioneze o parte din exporturi către Uniunea Europeană, iar acordul rapid cu privire la această măsură înseamnă că acest stat poate să-şi exporte recolta din acest an. Astfel, putem ajuta la stabilizarea şi dezvoltarea economiei moldoveneşti – a declarat raportorul Marketa Gregorova, eurodeputată din Cehia.
La rândul său, europarlamentarul român Siegfried Mureşan, care este preşedintele Delegaţiei Legislativului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a subliniat, într-un comunicat de presă, că, prin acest vot, arătăm solidaritatea Parlamentului European pentru agricultorii şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Siegfried Mureşan şi-a exprimat speranţa ca măsura să nu rămână una temporară şi să fie un nou pas în direcţia integrării Republicii Moldova în piaţa unică europeană.
Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova, aproape două treimi din exporturile acestui stat având ca destinaţie piaţa europeană.
Analiştii notează că Republica Moldova s-a mişcat foarte eficient de la depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, în 3 martie, până la primirea statutului de țară candidată pentru aderare, la 23 iunie. Decizia Consiliului European vine și cu o serie de cerințe pe care Republica Moldova va trebui să le îndeplinească. Ele se referă, în principal, la reformarea justiției, ajustarea legislației privind drepturile omului și violența domestică, lupta împotriva corupției, eliminarea elementelor oligarhice și lupta împotriva crimei organizate, reformarea administrativă și a serviciilor publice, includerea societății civile în procesul decizional. De departe – mai spun experţii -, cel mai dificil de realizat va fi procesul de reformare a justiției.