PE a aprobat Directiva europeană privind drepturile de autor în piaţa unică digitală
Eurodeputaţii au votat Directiva privind drepturile de autor, menită să aducă beneficii concrete cetățenilor, tuturor sectoarelor creative, presei, cercetătorilor, celor care lucrează în domeniul educației și instituțiilor de patrimoniu cultural.
Gabriela Mitrovici, 05.04.2019, 12:51
Eurodeputaţii au votat Directiva privind drepturile de autor, menită să aducă beneficii concrete cetățenilor, tuturor sectoarelor creative, presei, cercetătorilor, celor care lucrează în domeniul educației și instituțiilor de patrimoniu cultural.
Noua Directivă privind drepturile de autor, adoptată de Parlamentul European, va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști – creatori de conţinut-, ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor atunci când sunt încărcate pe platformele de internet. În practică, aceste platforme de internet devin responsabile în mod direct pentru conținutul încărcat pe site-urile lor, iar editorii de știri vor primi automat dreptul de a negocia înțelegeri în numele jurnaliștilor lor pentru articolele utilizate de către agregatorii de știri. Fragmente din articolele de știri pot fi în continuare partajate ca până acum, întrucât acestea sunt în mod explicit excluse din scopul directivei. Pe de altă parte, directiva conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. De asemenea, meme-urile și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.
Marya Gabriel, comisar european pentru economia şi societatea digitale:
Este un moment crucial pentru cultura europeană, pentru piaţa unică digitală şi pentru apărarea valorilor şi culturilor europene. Noua directivă ne va ajuta să ne atingem obiectivul nostru comun – acela de a adapta dreptul de autor la secolul XXI. Directiva va îmbunătăți poziția creatorilor în negocierile lor cu marile platforme care obțin beneficii importante din conținutul produs de aceștia. Va fi mai ușor pentru scriitori, ziariști, cântăreți, muzicieni și actori să negocieze contracte mai avantajoase cu editorii sau producătorii lor. Noile norme vor permite, de asemenea, organizațiilor de cercetare, universităților, școlilor, bibliotecilor și muzeelor să utilizeze mai mult conținutul disponibil online. Directiva ține seama de noile tehnologii pentru a asigura faptul că cercetătorii pot utiliza opțiunile de extragere de text și date la întregul lor potențial.
Giganții tehnologiei vor fi obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii. Directiva vizează să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor de lungă durată și în cazul mediului digital. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva dintre companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislație.
Directiva va asigura ca internetul să rămână un spațiu de libertate a expresiei.
Textul adoptat de Parlamentul European va trebui să fie aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene. După publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune noile norme în legislația lor internă.