Pași către un permis digital de conducere
Românii, la fel ca toți ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene, vor avea în curând permise de conducere digitale. Parlamentul European și Consiliul, din care fac parte reprezentanții statelor membre, au ajuns la un acord provizoriu privind actualizarea directivei europene privind eliberarea acestor documente.
Mihaela Mihai, 01.04.2025, 10:12
Mai ușor, mai digital și mai puțină birocrație, așa este descris procesul de eliberare a permiselor de conducere odată ce noua directivă va fi adoptată și va intra în vigoare în toate statele membre ale Uniunii Europene.
Practic, noile norme introduc standarde uniforme în întreaga Europă și stabilesc că permisul digital, disponibil pe telefonul mobil, va deveni principalul format al acestor documente, cel mai probabil de la sfârșitul anului 2030. Șoferii vor putea cere în continuare un permis în format clasic, dacă își doresc acest lucru.
Totodată, în vederea îmbunătățirii siguranței rutiere, vor fi armonizate procedeele de examinare medicală aplicate în statele membre. Astfel, înainte de a li se elibera primul permis, șoferii trebuie să treacă de un control medical, inclusiv al vederii și al stării cardiovasculare.
În cazul conducătorilor de autoturisme sau motociclete, țările Uniunii Europene pot opta să înlocuiască controlul medical cu formulare de autoevaluare.
Pentru prima dată, normele comunitare stabilesc și o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători. Aceștia vor fi supuși unor norme și sancțiuni mai stricte pentru conducerea sub influența alcoolului și pentru conducerea fără utilizarea centurilor de siguranță sau a sistemelor de protecție pentru copii.
Totodată, pentru a obține permisul, un șofer va trebui să învețe să utilizeze în siguranță telefonul mobil în timpul condusului, va primi informații despre riscurile legate de unghiul mort, sistemele de asistență pentru șofer, deschiderea în siguranță a ușilor și conducerea pe zăpadă sau pe ghețuș.
Noua directivă abordează și problema deficitului de șoferi profesioniști, și stabilește că vârsta minimă la care poate fi obținut un permis de conducere pentru camioane va fi redusă de la 21 la 18 ani, iar pentru autobuze de la 24 la 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională.
În același timp, tinerii de 17 ani pot conduce un camion sau o camionetă în țara lor de origine, dar numai dacă sunt însoțiți de un șofer cu experiență.
Așa cum ați auzit deja, noua directivă face deocamdată obiectul unui acord provizoriu, care va trebui aprobat definitiv de reprezentanții statelor membre, în cadrul Consiliului și de Parlamentul European. Mai trebuie spus că noua directivă face parte dintr-un pachet mai amplu al Comisiei Europene privind siguranța rutieră, care își propune atingerea unui obiectiv extrem de ambițios, și anume niciun deces și nicio vătămare gravă pe drumurile din Uniune până în 2050.