Parteneriat strategic UE – India
Într-o lume supusă tot mai multor provocări, Uniunea Europeană și India au decis să îşi aprofundeze cooperarea bilaterală şi să contribuie mai susţinut la menţinerea ordinii globale, combaterea schimbărilor climatice şi tranziţia digitală.
Laurențiu Văduva, 09.05.2022, 07:24
Uniunea Europeană urmăreşte să îşi întărească legăturile de cooperare cu marii actori globali. În actualul context economic şi de securitate – puternic afectat de războiul din Ucraina – parteneriatul strategic Uniunea Europeană-India a primit un nou impuls. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a deschis anul acesta conferinţa geopolitică Dialogul Raisina, organizată de guvernul Indiei pentru dezbaterea principalelor provocări ale comunităţii globale:
Pentru Uniunea Europeană, parteneriatul cu această regiune este una dintre cele mai importante relaţii pentru deceniul următor. Şi întărirea acestui parteneriat este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Cooperarea noastră strategică trebuie să se bazeze pe legături precum comerţul, tehnologia de încredere şi securitate, mai ales faţă de provocările puse de modelele rivale de guvernare.
Președinta von der Leyen și prim-ministrul Narendra Modi au convenit să instituie un Consiliu comun pentru comerț și tehnologie. Au convenit, de asemenea, să reia negocierile în vederea încheierii de acorduri de liber schimb, protejarea investițiilor şi a unuia privind indicațiile geografice.
Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, preşedinta von der Leyen a arătat că aceasta are şi va avea efecte asupra întregii lumi şi a cerut sprijinul întregii comunităţi internaţionale pentru eforturile europene de pace. Este important – a spus ea – ca graniţele să fie respectate, iar ideea sferelor de influenţă – respinse:
Ne dorim ca regiunea Indo-Pacifică să rămână liberă şi deschisă şi să devină mai interconectată, mai prosperă, mai sigură şi mai rezilientă, cu o arhitectură de securitate bazată pe deschidere şi pe reguli, care să servească toate interesele. De aceea, ne vom întări angajamentul cu partenerii noştri din regiune, inclusiv cu ASEAN – Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est.
Întinzându-se din Madagascar şi până în India, Indonezia, Japonia şi Oceania, Regiunea Indo-Pacifică reprezintă în prezent jumătate din populaţia lumii şi 60% din economia mondială.