Parteneriat strategic UE-Egipt
Investiţiile, comerţul, gestionarea apei, securitatea, migraţia şi dezvoltarea umană se află printre temele majore ale Parteneriatului Strategic pe care Uniunea Europeană l-a convenit recent cu Egiptul.
Laurențiu Văduva, 20.03.2024, 11:17
Parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeană şi Egipt va acoperi şase teme majore: relațiile politice, stabilitatea macroeconomică, investițiile şi comerţul, migrația, securitatea și dezvoltarea capitalului uman.
Capitolul politic este consacrat stabilităţii şi prosperităţii, cu promovarea democraţiei, libertăților fundamentale și drepturilor omului, a egalităţii de gen și de șanse. Provocările regionale și internaționale vor fi discutate în cadrul unor summituri care se vor organiza o dată la doi ani.
La capitolul economic, Uniunea Europeană va susţine Egiptul prin finanţări şi granturi, în condiţiile în care partea egipteană se confruntă cu presiuni sporite ale balanței de plăți, inclusiv cu creşterea îndatorării.
La capitolul investiţiilor, Uniunea Europeană va întări colaborarea cu Egiptul în domenii precum energia regenerabilă, industrializarea, agricultura, securitatea alimentară, digitalizarea, securitatea și gestionarea apei. Investiţiile europene preconizate aici vor fi de până la 5 miliarde de euro.
Uniunea va sprijini, de asemenea, Egiptul în îmbunătățirea mediului de afaceri și de investiții.
În domeniul comerţului, va fi intensificată colaborarea în cadrul zonei de liber schimb a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Egipt.
Având în vedere penuria de apă a Egiptului şi dependenţa de Nil, Uniunea va sprijini această ţară în politicile de securitate a apei, cu respectarea dreptului internaţional şi a Declaraţiei comune semnate la conferinţa COP28 din Dubai.
La capitolul migrație și mobilitate, Uniunea Europeană va sprijini financiar Egiptul în stimularea migraţiei legale, combaterea introducerii ilegale de migranți și a traficului de persoane, gestionarea frontierelor și asigurarea întoarcerii și reintegrării demne și durabile a cetăţenilor egipteni. Uniunea și Egiptul vor continua să coopereze pentru a sprijini eforturile Egiptului de a găzdui refugiați.
Vor continua eforturile comune de combatere a provocărilor de securitate, inclusiv în domeniile terorismului şi ameninţărilor cibernetice. Va fi aprofundată cooperarea în domeniile aplicării legii, criminalității și al formării și dezvoltării capacităților. Ambele părți vor colabora pentru împiedicarea traficului de bunuri culturale și restituirea obiectelor traficate ilicit.
Având în vedere importanţa demografiei şi a capitalului uman pentru dezvoltare, Uniunea Europeană va sprijini Egiptul în procesele de educaţie, formare profesională, reintegrare socio-economică a repatriaților egipteni, cercetare şi inovare.