Parlamentul European vrea reglementări pentru reţelele de socializare
Rețelele de socializare trebuie reglementate pentru a apăra democrația, este concluzia unei dezbateri organizate zilele trecute la Bruxelles in plenul Parlamentului European.
Mihaela Mihai, 18.02.2021, 12:35
Nimeni nu se mai îndoiește de faptul că rețelele de socializare au în momentul de față statutul de piețe publice, de agora. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie conștiente și răspunderea pe care o au legată de încurajarea participării cetățenilor la dezbateri și de asigurarea libertății de expresie, a spus la dezbaterea din plenul Parlamentului European secretarul de stat pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, din partea actualei președinție portugheze a Consiliului Uniunii Europene. Și tot ea a adăugat:
Libertatea de expresie nu este absolută. Ea trebuie pusă în balanță cu obiectivul de a combate discursul urii, incitarea la violență și radicalizarea. Ceea ce este ilegal în mediul offline trebuie să fie ilegal și în online.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului european, aproape toți vorbitorii au criticat puterea rețelelor de socializare. Au fost prezentate diverse situaţii în care aceste plaforme au cenzurat conținutul sau au blocat anumite conturi, iar mulți eurodeputați au spus că este nevoie norme clare, astfel încât giganţii din domeniul tehnologiei să nu acţioneze în mod arbitrar.
Este bine sau rău că Donald Trump nu mai are acces la rețelele de socializare? Din punct de vedere politic nu aceasta este întrebarea corectă. Problema adevărată este dacă Donald Trump trebuia blocat de Silicon Valley sau printr-o procedură democratică transparentă. A fost un exemplu adus în discuție de Bart Groothuis, europarlamentar olandez.
Sunt de acord cu cei care spun că platformele au capturat spațiul public. Deseori spun că au privatizat acest spațiu. De aceea cred ca misiunea noastră este aceea de a cere mai multa transparență și responsabilitate pentru că ceea ce se întampla in mediul on line afectează considerabil viața reală, a spus Vera Jourova, vicepreședinta a Comisiei Europene.
Ea a vorbit despre două inițiative prezentate în decembrie de executivul comunitar, care conțin norme noi pentru platformele digitale. Este vorba de Actul legislativ privind piețele digitale, care vizează activitatea companiilor care stochează date legate de activitatea și interacțiunile din mediul on line, dar și de Actul legislativ privind serviciile digitale, care ar urma, de exemplu, să împiedice amestecul giganților tehnologici în procesele electorale prin răspândirea de informaţii false.