Parlamentul European vrea noi norme împotriva proceselor abuzive faţă de vocile critice
Parlamentul European propune măsuri de contracarare a ameninţării reprezentate de acţiunile strategice împotriva mobilizării publice pentru jurnalişti, ONG-uri şi societatea civilă din Europa.
Arina Petrovici-Matei, 19.11.2021, 08:31
Eurodeputaţii se tem de efectul acestor procese asupra valorilor europene, a pieţei interne şi a sistemului de justiţie al Uniunii Europene. Textul adoptat zilele trecute în Parlamentul European evidenţiază dezechilibrul frecvent de putere şi de resurse între reclamanţi şi pârâţi, fapt care subminează dreptul la un proces echitabil. Eurodeputaţii sunt foarte îngrijoraţi şi de cazurile în care SLAPP sunt finanţate din bugetele de stat, precum şi de utilizarea lor în combinaţie cu alte măsuri ale statului împotriva jurnalismului independent şi a societăţii civile.
Nu în ultimul rând, Parlamentul European îşi exprimă regretul că niciun stat membru nu a adoptat până în prezent o legislaţie specifică împotriva SLAPP şi invită Comisia Europeană să prezinte un pachet de măsuri, inclusiv legislative. Potrivit eurodeputaţilor, acestea ar trebui să includă o directivă a Uniunii împotriva SLAPP, care să stabilească standarde minime, menite să protejeze victimele şi, în acelaşi timp, să prevină şi să sancţioneze utilizarea abuzivă a măsurilor anti-SLAPP. De asemenea, Parlamentul solicită un cadru juridic ambiţios în viitoarea Lege privind libertatea presei.
Textul mai cere prevenirea turismului de calomnie şi a alegerii unei instanţe mai favorabile – în cazul în care reclamanţii aleg să îşi depună acţiunile în cea mai favorabilă jurisdicţie – prin norme uniforme şi previzibile privind defăimarea, precum şi prin stabilirea faptului că instanţele din locul de reşedinţă al pârâtului ar trebui să soluţioneze cauzele. În acelaşi timp, raportul apreciază că sunt necesare reguli privind respingerea anticipată de către instanţe, astfel încât procesele abuzive să poată fi oprite rapid, pe baza unor criterii obiective, şi ca reclamantul să fie sancţionat dacă nu reuşeşte să justifice că acţiunea sa nu este abuzivă.
În sfârşit, eurodeputaţii cer garanţii împotriva acţiunilor SLAPP combinate, adică împotriva celor care combină acuzaţiile de răspundere penală cu cele de răspundere civilă, precum şi măsuri care să garanteze că defăimarea nu poate fi utilizată în cazul SLAPP. Un fond al Uniunii Europene pentru sprijinirea victimelor SLAPP şi a familiilor acestora, precum şi pentru formarea adecvată a judecătorilor şi avocaţilor, este necesar – mai susţin parlamentarii europeni.
Comisia Europeană a lansat luna trecută o consultare publică pentru a contribui la o viitoare iniţiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliştilor şi a apărătorilor drepturilor omului.